Trav

Nybrink: ”Det är bara bullshit...”

TRAV

Nybrink om barfotakörning och banunderlag

Kan ni allt om barfotakörning och banunderlag? Inte jag heller.

Men nu har jag korsförhört Sveriges bästa tränare och en erfaren hovslagare.

Bilden börjar klarna.

Micke Nybrink

Micke Nybrink

Som spelare har jag koll, rycker de skorna lirar vi, men det vore intressant att veta mer. Det är dags att utbilda sig, tänkte jag och började jaga information. Bland annat har Robert Bergh visat tålamod och svarat på mina frågor. Jag har också varit i kontakt med en hovslagare med 25 år i branschen som gett sin syn. Visst blir ni nyfikna?

Bergh berättar att flera av hans hästar blivit slitna under vintern när de tvingats tävla med skor och brodd på lösa banor.

Det räcker med ett lopp på en sånt underlag så är det bara att ställa av hästen. Djuren tar extremt mycket stryk.

”Det bästa är att köra med ärliga/riktiga vinterbanor än de här fejkade sommarbanorna”, förklarar han.

De som har knöliga hästar vill hälla massa sand på banan men det är som att pinka i byxorna ... Problemen skjuts upp men kommer dubbelt tillbaka. Hyrkuskarna gillar också sanden men de ser inte vad som händer efteråt. Det blir billigare för banorna om de slipper köra på en massa sand.”

Djurskyddet är överordnat allt

Hovslagaren ger sin syn:

”Naturlighetsargumentet som Lähdekorpi tar upp, att hästar föds utan skor, är bara bullshit. Hästen föds inte heller med sulky och sele. Och den föds inte i syfte att springa 50 km/h i vänstervarv i sin näst snabbaste gångart. Så bara klipp sådan oseriös argumentation. Vildhästjämförelser är inte relevanta när vi pratar om någon form av sporthästar. ’If you wanna go natural with your horse … buy a lion’ som någon sa. Vildhästar är mat, travhästar är något helt annat.”

Vad vi ska göra då? Vi har ju ett antal intressenter. Tränare, spelare, hästägare, veterinärer och naturligtvis hästarna.

Juridiskt och etiskt sett är djurskyddet överordnat allt annat.

Hovslagaren:  ”Tränarna är yrkesmännen som ska kunna avgöra skor på eller inte. Men de utsätts av press från hästägaren som vill se sin häst tävla och helst vinna. Du vet -likaväl som jag att det finns stora skillnader mellan de olika tränarna när det gäller hur rädda de är om sina hästar. Därför tror jag inte på argumentet att ’tränaren vet bäst.”

Han fortsätter: ”Om de nu är sådana yrkesmän borde det ligga i deras kunnande att avgöra i god tid hur hästen ska vara skodd . De ska i sin tur också få veta om det sker ett större väderomslag. Det borde kunna fungera i ett miljardföretag som ATG/ST med -någon form av riksveterinär. Om man bara är klar och tydlig i sina regler så brukar folk anpassa sig. Det finns regler för all annan utrustning inom travet.
Veckans tips
1. 9 Renate Bowl (Solvalla, V86-2)

Gillar att spara speeden. Kan slå till. Luringen.

2. 9 Ready For More (Solvalla, V86-6)

Grymt intryck i Rejijo-­debuten. Jackpottbanken.

3.  1 Max Bob (Jägersro, V86-1)

Glänste i billigt lopp

senast. Bra chans igen.

Micke Nybrink

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!