Tackade nej till Åke Svanstedts stjärna

Uppdaterad 2014-07-11 | Publicerad 2014-07-10

Fick erbjudande om att köpa in sig i Your So Vain – därför sa han nej

Kari Lähdekorpi tackade nej till att köpa in sig i Åke Svanstedts nya superstjärna Your So Vain.

Men Kari misströstar inte.

Han hyllar stjärnan och tror att hästen vinner Elitloppet.

– Han är bättre än Sebastian K., säger Lähdekorpi till Trav365.

Your So Vain gjorde debut för Åke Svanstedts på Meadowlands i lördags och imponerade stort.

Han utklassade sina konkurrenter och vann i överlägsen stil. Kari Lähdekorpi erbjöds i april tidigare i år att bli delägare i Your So Vain, men tackade nej. Det avslöjar journalistien Lennart Persson på sin blogg.

"Visste att Svanstedt skulle sopa rent"

Det var den finske storhästägaren Reima Kuisla som i april köpte 90 procent i hästen för 600 000 dollar, närmare 4 miljoner svenska kronor. Kuisla erbjöd då Kari Lähdekorpi att bli delägare, något som Kari tackade nej till. Segern i lördags för Your So Vain var värd 242 425 dollar. Omkring 1,7 miljoner kronor.

– Jag fick erbjudandet om att köpa in mig i hästen när den tidigare ägaren Paul van Kamp skulle ha kvar tio procent i hästen, Reima Kuisla hade då tänkt att behålla 50 procent och sedan sälja ut de resterande procenten.

Varför tackade du nej till erbjudandet?

– Jag har haft så mycket häst genom åren, och har fortfarande, så jag är inte den som i första läget köper häst. Jag visste att det inte var skit, för Reima har fruktansvärd koll på vad han köper så jag visste att det var bra. Det var också extra roligt när man visste att den skulle gå till Åke, för jag vet vad Åke kan göra med hästen. Jag har hela tiden vetat att Svanstedt skulle sopa rent med dem i Amerika.

Varför var du så säker på att Svanstedt skulle lyckas i USA?

– Varför skulle han inte vara överlägsen där om han är det i Sverige och Europa? Jag har mer tro till Åke än någon annan amerikanare. Inget ont om Per K Eriksson, men titta bara på honom. Per lyckades i Amerika, men har haft svårt att riktigt lyckas i Sverige och då fick man en liten fingervisning om det. Jag har hela tiden varit säker på att Åke Svanstedt skulle sopa banan med dem.

"Jag ångrar mig inte"

Ångrar du dig att du inte tog erbjudandet?

– Nej, det gör jag inte. Det är inte första hästen jag tackat nej till som sedan blivit världsstjärna, och jag tänker inte i de banorna. Jag hade dock inte sådan koll att Your So Vain hade så mycket pengar att hämta, jag trodde inte det riktigt fanns de loppen åt honom. Men jag har sett bra hästar gå mig förbi i 40 år så jag ångrar mig inte.

"Han är bättre än Sebastian K."

Efter segern för You So Vain i lördags kom Elitloppet på tal direkt för Åke Svanstedts nya stjärnhäst.

Svanstedt skrev i sin krönika i Aftonbladet att han trodde sig ha en häst för Elitloppet nästa år och Lähdekorpi håller med.

– Your So Vain är en sådan häst som vinner Elitloppet, helt klart. Han kommer bli världens bästa häst. Jag tror han är bättre än Sebastian K, det handlar om en fruktansvärt stark häst. Det är väldigt kul för Reima Kuisla att han hittat en sådan här häst, han satsat oerhört hårt och det är fruktansvärt roligt.