Marcus: En slump att jag blev proffs

Foto: Marcus Öhman.
TRAV

Han är känd som mannen bakom världsrekordhållaren Hot Tub.

Nu har Marcus Öhman plockat fram en ny segermaskin.

På onsdagen står Bengt Eme inför karriärens största uppgift i Vinterfavoriten på Solvalla.

Som utbildad maskiningenjör har Marcus Öhman en sällsynt bakgrund för att vara professionell travtränare.

Det förklarar också varför han aldrig jobbat i något annat stall än sitt eget.

Att han gjort travsporten till sitt levebröd beror helt på en häst, Hot Tub.

– Pappa var amatörtränare och jag har hållit på med hästar sedan jag var tio år, men jag måste ändå säga att det var lite av en slump att det blev som det blev. När jag tog ledigt från jobbet för att åka med Hot Tub till Franrike 2006-2007 hade jag inga tankar alls på att bli proffs, säger Öhman om succéresan då han bland annat fick se sin stjärna rada upp fyra raka segrar och kom hem dryga miljonen rikare.

Men det var nästa vinter i Frankrike som det stora genombrottet kom, i samband med att Öhman provade sin häst i monté. I andra starten under sadel utklassade Hot Tub stora delar av franska eliten genom att dra i ursinnigt tempo och gå i mål på världstiden 1.11,3/2 175 meter.

På försommaren kom en ännu värre uppvisning, 1.12,3/2 700 meter, världsrekord över lång distans.

Därefter tog Öhman sin häst till Montéeliten på Solvalla och mer överlägsen segrare har sällan skådats den helgen. Tiden 1.11,2a/2 140 var över två sekunder före tvåan och fortfarande det särklass snabbaste som travats med givna förutsättningar.

Fortsätter att satsa franskt

Det var i samband med det som beslutet togs att satsa på en professionell karriär.

I dag tränar Marus Öhman 14 hästar varav två finns i Frankrike under Sofia Aronssons vård.

Där har Rusty de Vive blivit stallets nye pengaplockare med över en halv miljon kronor intjänat under säsongen.

– Det har fungerat väldigt bra de senaste månaderna och just därför åker jag inte ner så ofta numera. Att fara dit och konstatera att allt är bra är inte så meningsfullt. Vi sköter det mesta per telefon, det sparar både tid och pengar.

En annan resa som Öhman dragit ner på är den till Stockholm. Tidigare har han haft hög träffprocent på Solvalla, men onsdagens besök med Bengt Eme blir det första för året.

– Det speglar väl att jag haft lite dåligt att åka med i år. Men nu när vi kommer ner så är det klart att det finns lite ambitioner.

Trimmat på extra

Efter att ha inlett karriären mediokert har även fyraårige Bengt Eme hittat sig själv och ståtar med fyra segrar på de fem senaste starterna, flera tagna i smått överlägsen stil.

– Han hade problem med ryggen tidigare, men vi lyckades få ordning på det med hjälp av en equiterapeut. Dessutom gjorde vi stora förändringar i träningen och gav honom mycket tid i somras. Efter det har han fungerat klart mycket bättre, och nu märks det på hästen att han tycker att det är mycket roligare att springa.

Vinterfavoriten (V64-4) blir ett sant elddop. Förstapriset på 150 000 kronor är mer än vad Bengt Eme tjänat i hela karriären.

– Det är självklart att det är mycket tuffare motstånd nu, men jag tyckte ändå det var värt att sikta mot det här loppet med tanke på hur fin hästen såg ut i senaste starten. Det kalla vädret har gjort att vi fått perfekta träningsmöjligheter de senaste veckorna så jag har kunnat trimma på lite extra, säger Öhman som har scenariot klart för hur det ska bli seger.

– Hästen är ospeedig och drömmen är att han kan komma till ledningen och dra i jämn fart. Jag hoppas att han ska kunna 1.16 även över den här distansen och skulle de tuffa hästarna på tillägg få gå lite i spåren så kanske det kan gå vägen. Jag åker i alla fall inte ner med inställningen att vi är slagna på förhand.

Stjärnan på väg tillbaka

Hot Tub då? Tioåringen drabbades av en skada i ett gaffelband förra vintern och tvingades till ett åtta månader långt uppehåll. Efter en fin comeback i september kom ett bakslag, men faktum är att Öhman var på väg att anmäla sin världsrekordhållare till lördagens gulddivision hemma på Bergsåker.

– Jag körde ett jobb i lördags för att se om hästen var redo och det tycker jag inte att han var. Han var lite väl seg. Med gamlingarna är det extra viktigt att de de verkligen är på humör att tävla och det kändes att han ville träna någon månad till först.

Däremot är det tveksamt om vi åter får se Hot Tub i den disciplin han behärskar bättre än någon annan.

– Jag tänker vara väldigt sparsam att tävla under sadel igen eftersom det ökar risken att skadan kommer tillbaka. Men jag har sagt att Montéeliten som tolvåring vore ett häftigt sätt att avsluta karriären på, så det kan man ju fortsätta att drömma om.

Robin Johansson
/Kanal 75