”Det är väldigt oprofessionellt”

Foto: Arch Madness.
TRAV

Topphästen Arch Madness var klar för Elitloppet och flygtransporten var beställd.

Då fick tränaren veta att en annan häst tagit hans plats.

– Det är väldigt oprofesionellt att vi blir inbjudna den ena dagen, och ägarna säger att de vill resa, och så kommer en ny dag och då är vi plötsligt inte inbjudna, säger tränaren Trond Smedshammar till Trav og Galoppnytt.

Trav365 rapporterade förra veckan att den amerikanske topphästen Arch Madness var klar Elitloppet, men i slutet av veckan var hästen inte inbjuden.

Nu berättar tränaren Trond Smedshammar om varför hästen inte kommer.

Arch Madness var inbjuden, men det blev ändringar i sista stund. Enligt tränaren tog Solvalla tillbaka sin inbjudan.

– Det är otroligt att de som jobbar med Elitloppet inte pratar ihop sig. I går hade jag gjort klar med Klaus Koch att jag skulle starta i Elitloppet. Flygtransport var beställd på måndagen och hästen skulle stå i Henk Grifts stall i Tyskland fram till avresan från Paris till Stockholm på fredagen, berättar Trond Smedshammar i en intervju med Trav og Galoppnytt i fredags.

– Sent i går kväll, min tid, mitt på natten deras tid, ringde Klaus Koch och meddelande att hans chef, Tore Fyrand, hade bjudit in en annan häst och det fanns inte länge plats för Arch Madness. Orsaken var att jag inte hade svarat i tid, säger Trond Smedshammar till tidningen.

Väldigt oprofessionellt

Han hade fullt upp med att köra lopp och hade inte möjlighet att tacka ja tidigare.

– Det är inte hela världen att att starta i Elitloppet, men det är väldigt oprofessionellt när vi blir inbjudna den ena dagen och ägarna säger att de vill resa, och så kommer en ny dag och vi inte är inbjudna längre. Jag hade aldrig velat starta Arch Madness i Elitloppet om jag inte trodde att han bra nog att vinna. Men man måste bara acceptera att vi inte blev inbjudna, säger Trond Smedshammar till Trav og Galopp-nytt.

Bjöd in Ilaria Jet

Solvallas Tore Fyrand berättar att hästen var inbjuden, men att tränaren var tveksam. I sista stund ska Smedshammar ha ändrat sig och velat komma till Solvalla.

– Vi har haft en dialog med de amerikanska hästarna. Det är många diskussioner och möjligheter. Det dök upp en kortare resa med flyg. Han hade avböjt tills dess, men då ändrade han sig.

Då hade Solvalla redan bjudit in Ilaria Jet.

– Det är alltid konkurrens om sista platsen. Klaus har haft en god dialog med Arch Madness tränare. Men det är klart som tävlingsmänniska blir du alltid besviken, säger Tore Fyrand.

Koch: Får skylla sig själv

Storloppspromotorn, Klaus Koch, som har haft kontakten med Arch Madness tränare tycker att han har agerat nonchalant.

– Jag brukar aldrig skylla ifrån mig, men han (Trond Smedshammar) får skylla sig själv, han kommer aldrig till skott.

– Jag ringde honom halv tre natten till torsdag, då skulle han fundera. Då fick jag intrycket att han var fundersam. Men sen gick han ut i amerikansk press och meddelade att Arch Madness skulle starta i Elitloppet. Jag försökte nå honom, men han svarade inte, och ringde inte upp. Så vi trodde det var kört...

Hade det här kunnat skötas annorlunda?

– Jag hade kunnat ringt flera gånger, men man tycker ju att han kan visa lite intresse också.

Trond Smedshammar tycker ni har skött det hela oproffessionellt, vad tycker du om det?

– Han får tycka vad han vill. Jag hade gärna sett hästen i Elitloppet, men nu blir det inte så.

Är du nöjd med hästarna som är inbjudna till Elitloppet?

– Jag är jättenöjd, säger Klaus Koch.