Så ska TV4 stoppa fuskanklagelserna

TRAV

Lottningen till årets Olympiatrav hölls direkt i TV4.

Eftersnacket: Hade Johan Edlund fuskat när han först tog en lapp – för att sedan byta till en annan?

Till söndagens elitloppslottning agerar TV4.

– STC har alltid skött lottningarna, så kommer vara fallet även nu på söndag. Enda skillnaden den här gången blir att programledaren inte kommer vara inblandad på något sätt för att om möjligt eliminera tveksamheter, säger Filip Gårdstam, redaktör för söndagens program.

Efterspelet kring lottningen till Olympiatravet handlade om fusk. Lottningen skedde i Vinnare V65 i TV4 där Johan Edlund var programledare. Mitt i lottningen såg tittarna att Johan Edlund dra en lapp – för att sedan byta till en annan. Det fick landets travkrönikörer och tränare att reagera.

”Olyckligt”

Nu på söndag lottas Elitloppet – direkt i TV4 och Vinnare V65. Och nu har kanalen valt att agera.

– STC har alltid skött lottningarna, så kommer vara fallet även nu på söndag. Enda skillnaden den här gången blir att programledaren inte kommer vara inblandad på något sätt för att om möjligt eliminera tveksamheter.

– Bildproduktionen kommer också göras så det inte kommer bli något tvivel.

STC har alltid haft ansvar för lottningarna i TV4, men under lottningen till Olympiatravet så var Johan Edlund inblandad.

– Jag tror ingen på allvar tvivlade på trovärdigheten i Olympialottningen, men det var olyckligt från vår sida att Johan var med i själva lottningsförfarandet, säger Gårdstam.

Hur kommer det att gå till på söndag?

– Per Wetterholm (STC) kommer att dra lapparna, och Tore Fyrand (Solvallas travbanechef) läser upp. Göran Borgås kommer att vara programledare, men han kommer inte vara vid urnorna.

Experter i studion

Johan Edlund som stod i fokus vid den förra lottningen är inte med i söndagens sändning. Men det är ingen petning från tv-kanalens sida.

– Nej, det är ingen dramatik. Han är i Shanghai och jobbar med friidrott, och det är bestämt sedan länge.

I söndagens sändning kommer Anders Lindqvist, Tomas Nilsson och Jenny Melander (skötare till Lucky Jim) att närvara för att kommentera lottningen och mycket annat. Några tränare till elitloppshästarna kommer också att vara med via telefon i studion, men vilka detta blir är inte klart i nuläget.

ARTIKELN HANDLAR OM

Elitloppet