”Någon försöker sätta dit mig...”

Foto: Halmstadtränaren Jerry Riordan
TRAV

Jerry Riordans travhäst Tinamo Jet fastnade i ett dopningstest.

Nu frikänns travtränaren.

– Jag visste hela tiden att det inte var några problem, säger Jerry Riordan till Trav365.

Trav365 har tidigare berättat att travtränaren Jerry Riordan har granskats av Svensk Travsports dopningskontrollanter.

Under en vecka tidigare i år testades fem av hans hästar – något som fick tränaren att reagera.

– De testade två av de långsammaste hästarna i Sverige. Det finns ingen logik i det, sa han till Trav365 då.

Den 4 maj rapporterades det att Jerry Riordans travhäst Tinamo Jet lämnat ett positivt A-prov vid en start i Norge.

Provet visade på förekomst av substansen Imidocarb.

Men nu frikänns Jerry Riordan. Det skriver tgn.no.

”Aldrig varit on the hook”

Jerry Riordan har kunnat bevisa att travhästen Tinamo Jet behandlats i enlighet med reglerna.

– Dopingtestet är positivt i den meningen att det finns Imidocarb i det, men Jerry Riordan blir inte anmäld för det. Han har lagt fram bevis för att Tinamo Jet behandlats i januari och det är styrkt genom veterinärjournaler. Hästen kommer också från den del i Europa där parasiten behandlas med Imidocarb, säger DNT:s chefsveterinär Anne Wangen till tgn.no.

När Trav365 når travtränaren Jerry Riordan är han givetvis nöjd över att han frikänts, men medger samtidigt att han inte väntat sig något annat.

– Jag visste från början att det aldrig skulle bli några problem, för det var ingen som hade gjort något fel. Det var någon som sa att jag var ”on the hook”, men jag har aldrig varit ”on the hook”, säger Jerry Riordan.

Känner sig förföljd

Halmstadtränaren är kritisk till hur situationen hanterats av travförbundet, och känner sig förföljd.

– Om du frågar Svensk Travsport hur många tester de gjort i samband med tävling mot mig, och sedan frågar du hur många gånger de officiellt på resultatlistan visat vilken tränare de testat, som de gjorde mot mig. Mitt namn förknippas på något vis med dopning, även om det är negativt så finns det i folks minnen, säger Jerry Riordan och fortsätter:

– Jag borde vara glad över det här, men när du vet att du inte gjort fel, så nej.

Riordan är säker på att någon försöker sätta dit honom.

– Jag vet inte vad de har emot mig, men någonting är det och man vill sätta dit mig. Om man vill sätta dit mig, varför försöker man sätta dit mig för något som är lagligt? Jag vet inte vem som försöker sätta dit mig, men någon är det.

”Tog bort glädjen”

Imidocarb finns i läkemedel (till exempel Carbesia) som används utomlands för behandling mot vissa encelliga parasiter (protozoer), framförallt mot så kallad Babesios (Piro plasmos) på häst. De fästingburna parasiterna finns inte hos häst i Norden.

– Använder du Imidocarb så har det en karenstid på 96 timmar, och det är för möjligheten finns att hästen tävlar dåligt med det i kroppen, och det är inget som hjälper dem. Jag hade använt imidocarb 60 dagar före lopp och jag frågade hur mycket som fanns i hästen, för jag förstod att det var ytterst lite, men fick bara till svar att de visste de inte. Hur kunde hela den här processen ta fart? Jag vill veta vem personen är som startat allt det här, säger Jerry Riordan och avslutar:

– Imidocarb har ett rykte om sig att vara prestationshöjande, och det är så dumt så jag vet inte vad. Det är den enda medicin du kan använda mot det här, och det är absolut inte prestationshöjande. När min häst Twister Bi sprang rekord i Halmstad 9 maj så förstod jag direkt att folk skulle tänka vad jag dopat den hästen med efter det här, och det tog bort glädjen för mig.