Tränarens straff: 10 000 kr i böter

TRAV

Gunilla Oscarsson, travtränare på Umåker, har tilldömts 10 000 kronor i böter för felaktigheter i medicinhanteringen i sitt stall.

En kontroll i travtränaren Gunilla Oscarssons stall på Umåker strax före jul har nu lett till böter.

Provtagningar på hästarna var utan anmärkning.

Däremot hittades det enligt Svensk Travsport brister i hanteringen av mediciner.

Bestraffningen offentliggjordes i början av veckan: 10 000 kronor i böter för brott mot sportens paragraf 45 - ordningsregler vid medicinering.

– Som jag fått höra av de som var där med veterinär i spetsen, fanns det en hel del övrigt att önska om ordningen. Behandlingsjournaler var inte ifyllda som de skulle bland annat. Som framgår av 45:e paragraf ansvarar tränaren för rutiner vid medicinering av de hästar som han/hon har i träning, säger Göran Wahlman, förbundsjurist på Svensk Travsport.

”Bra med kontroller”

Gunilla Oscarsson säger till tidningen Travronden att hon vet med sig att det förekommit slarv.

– Jag tycker det är bra att ST gör sådana här kontroller för att hitta dopade hästar och fuskande tränare, men även om jag inte dopat några hästar är det så klart tråkigt att sånt här händer när man är nystartad. Jag har haft en del amatörer som hyrt in sig i stallet och det har varit en del bristande rutiner, men det har samtidigt varit en del felaktigheter i ST:s rapport så därför har jag överklagat, säger Gunilla Oscarsson till Travronden.

Tränaren har överklagat straffet till Travsportens överdomstol.

– I fjol höjde vi gränserna för brott mot den 45:e paragrafen, tidigare var det max 20 000 kronor i böter och numera max 100 000 kronor. Att bara få några tusenlappar i böter om det slarvas med sådant här - ungefär som att orsaka en omstart i ett lopp - rimmade lite illa, säger förbundsjurist Göran Wahlman.

Mikael Wikner, Kanal75

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav