Planen: Så ska han ta en ny V75-dubbel

TRAV

Tränaren: ”Båda hästarna känns fortsatt jättefina”

1 av 2 | Foto: Hans R Strömberg tog sin första V75-dubbel för några veckor sedan. Är det dags igen på söndag?

För tre veckor sedan tog han karriärens första V75-dubbel.

Nu är Hans R Strömberg ute efter att upprepa bedriften.

– Jag måste tro att det kan gå igen, hästarna känns så bra, säger mannen bakom Dalarnas för tillfället största fyrbenta travprofil On Track Piraten.

1982 blev Hans R Strömberg professionell travtränare.

34 år senare tog han sin första dubbelseger på V75.

Att det var speciellt återspeglades i glädjen efteråt.

”Det är hur stort som helst, helt fantastiskt. Det är knappt så att man har två hästar till start på V75 så jag är väldigt stolt och glad”, utbrast Strömberg när dubbeln var ett faktum.

– Det är klart att ett par av On Track Piratens segrar smäller ännu lite högre, men det var en väldigt stor dag för mig. V75 är ju det finaste vi har vid sidan av storloppen och det blir extra roligt när man får visa att man har fler hästar som kan räcka i sådana sammanhang, säger han nu.

Med ett stall på blott 17 hästar är det förstås en långt större bedrift än när de tio gånger större tränarna lyckas med detsamma.

För framgångarna med On Track Piraten till trots har inte Hans R Strömberg upplevt någon ”boom” vad gäller nya hästägare de senaste åren.

– Nej, det är ingen kö hit om man säger så. Men jag ska inte gnälla heller. Då och då får jag in någon ny häst, det finns ju många som aldrig fått in en häst utifrån. Sedan är jag nöjd med antalet jag har. På 80-talet hade jag nästan uppåt 30 ett tag, det blev för mycket. Jag har alltid haft koll på allting själv genom åren, skor mina hästar och jobbar mycket ensam. Det är så jag vill ha det, säger Strömberg som har en och en halv anställd.

On Track Piratens skötare Maja Bäckman samt forne proffstränaren Göran Hedman.

Genom alla år har den lilla rörelsen legat på Rättviks stallbacke.

Du har aldrig haft något sug efter att skaffa en egen gård?

– Nej, aldrig. Här har vi allting. Körvägar rätt ut i skogen, rakbana, en perfekt skött rundbana och hagar. Det är träningsförhållanden jag aldrig skulle kunna få till på en egen gård. Sedan får man inte ha för mycket häst, men det behöver jag ju inte.

Sparar hovarna till nästa vecka

Och dubbelsegern på Bergsåker 5 mars då fyraårige Bottnas Commandeur kopierade On Track Piratens bedrift en knapp timme senare kan också tillskrivas förmånliga träningsförutsättningar.

– Det kan man säga. Den här vintern har det varit jättebra, vi hade snö till för två veckor sedan och banorna har varit så fina att vi inte behövt göra något träningsuppehåll alls. Det är klart att det betyder mycket.

Numera körs två V75-omgångar under påskhelgen. Färjestad börjar på långfredagen medan Romme står som värd på söndagen.

Det är på grannbanan i Dalarna som Strömberg plockar ut sin duo i jakt på en ny V75-dubbel.

Att han tror att det är fullt möjligt speglar tipsen ”Fem tippar V75” där han spikar On Track Piraten och rankar Bottnas Commandeur etta.

– Båda hästarna känns fortsatt jättefina så jag räknar med att de ska prestera lika bra, säger Strömberg som får se On Track Piraten gå ut från innerspår i gulddivisionen. Ett startspår han haft vid tre tillfällen utan att lyckas försvara ledningen.

– Men jag är ändå nöjd med spåret. Han är inte så van vid det eftersom han oftast lottats långt ut, men jag tror säkert att han kan öppna snabbt härifrån också. Förhoppningsvis tillräckligt snabbt för att hålla ut de andra.

Vad gäller söndagens underlag tror Strömberg att det ska bli barfotavänligt, men väljer själv inte att utnyttja den växeln.

– Nej, den sparar vi till finalerna på Solvalla veckan efter då det också är uttagning till Olympiatravet. Det är då hästen ska ha full form, men så fin som han kändes i dagens (måndag) intervalljobb tror jag inte att han är många procent därifrån på söndag.

”Märker att han är populär”

Vad gäller Bottnas Commandeur finns lite att slipa på balansmässigt.

– Ja, han har tävlat med små brodd runt om hela vintern. De lär vi kunna plocka bort nu vilket ska göra honom lite rappare. Däremot är hästen för trampig för att springa barfota så det blir samma skor som tidigare.

Som segerlös i sina första nio starter ofta spelad till höga odds ser det ut som att fyraåringen genomgått en smärre metamorfos under vintern.

– Jag tycker snarare att han utvecklats lite hela tiden. När han kom till mig på våren som treåring var han inte så mycket tränad. Vi fick börja med 1.40-jobb och det dröjde till sommaren innan han var startklar. Sedan har det blivit stadigt bättre.

Då blir det ytterligare lite bättre på lördag alltså?

– Jag hoppas det. Han visar inte så mycket i träning, men gick ett rundbanejobb i dag och låg precis där han skulle i puls. Det är en häst med otrolig löpskalle så jag tror att han ska räcka långt här också.

Och skulle det bli en ny dubbelseger så lär den firas ordentligt.

– Senast fanns ingen tid då vi hade långt hem och skulle jobba nästa dag. Nu är det tävlingsfritt på annandagen så skulle det gå lika bra kommer vi att släppa loss. Dessutom är det alltid speciellt att tävla med Piraten här i Dalarna, det kommer fram folk som vill prata och se på hästen, mycket mer än på andra banor. Man märker att han är populär, säger Hans R Strömberg.

Robin Johansson/ Kanal 75

ARTIKELN HANDLAR OM

V75

Trav

Spel