Walmann: ”Kan bli den sista starten”

Publicerad 2016-11-10

Magic Tonight segerlös sedan Elitloppssegern – gör årets och karriärens (?) sista start på lördag

Magic Tonight vann Elitloppet 2015.

Sedan dess har han drabbats av överträningssymptom och inte vunnit ett enda lopp – på 16 starter.

På lördag blir han en av favoriterna på V75.

– Det kan bli den sista starten i karriären, det vet vi inte, säger tränaren Roger Walmann.

31 maj 2015: Magic Tonight vinner Elitloppet med Örjan Kihlström i sulkyn på Solvalla och kammar hem totalt tre miljoner kronor.

Sedan dess har det gått knackigare. På 16 starter sedan triumfen på Solvalla har den sjuårige hingsten inte vunnit ett enda travlopp. Magic Tonight har lyckats sluta topp-3 vid fyra tillfällen.

I somras berättade tränaren Roger Walmann att hästen lider av överträningssymptom, någonting hästen aldrig kommer bli fri ifrån enligt veterinären.

– Jag har inga krav på honom alls. Veterinären säger att han aldrig kommer att bli fri från det här. Det enda jag hoppas på är att han kan repa sig och bli bättre och bättre, sa Walmann då.

”Som ett lejon”

På lördag startar Magic Tonight igen – på V75-5 på Bergsåker och är just nu andrahandsfavorit med Kenneth Haugstad i sulkyn. Det blir den sista starten för året enligt Walmann, men det kan även bli karriärens sista start.

– Det får tiden utvisa. Men det kan bli sista starten i karriären, vad som händer under vintern vet vi inte men det är diskussion vi får ta tillsammans med kretsen kring hästen. Säger hästen till att han inte vill tävla mer ska han inte göra det, säger Roger Walmann till Trav365.

Walmann har hittat en medelväg i träningen för hästen med tanke på förutsättningarna, och är nöjd med jobben. När Trav365 når honom har han precis avslutat det sista träningsjobbet med Elitloppsvinnaren inför lördagen.

– Han är som ett lejon i träningen och mår jättebra och känns pigg som häst, säger han.

Han slutade fyra vid senaste starten på Romme, hur har han tagit det loppet?

– Vi tycker han gick fint då och är nöjda med hästen. Han har gjort det helt okej de sista starterna och det är därför vi anmält honom till lördag.

”Hoppas på flyt”

I Gulddivisionen på lördag, med 150 000 kronor till vinnaren, blir Magic Tonight en av favoriterna. Men spår nummer nio gör det tufft för hästen.

– Jag har alltid respekt för mina konkurrenter, men jag tycker inte att det på förhand ser ut som det svettigaste Gulddivisions-loppet som körts. Hade han haft framspår hade han kunnat roffa åt sig spets och prövat att köra i ledningen. Nu ser det tuffare ut, och det måste bli körning. Men det blir att bara köra rakt fram och hoppas på flyt och att det blir en lucka till slut.

När bryter Magic Tonight den segerlösa sviten då?

– Om man ska vara fräck så svarar jag ju lördag på det. Men om han skulle vinna skulle det vara skitroligt för kretsen kring hästen, och självfallet för mig med. Men med sjukdomen han har så får vi inse fakta och göra det vi kan. Jag hade varit mer irriterad om jag gjort något fel i träningen med hästen.

Se nedan för Roger Walmanns tankar om de övriga starterna på lördagens V75.