Stänger banan efter 56 år: ”Vemodigt”

TRAV

Sista tävlingsdagen på Täby Galopp – så firas dagen

1 av 3 | Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Täby Galopp kör den allra sista tävlingsdagen. Efter 56 år stängs banan och verksamheten flyttas till den nya anläggningen Bro Park.

Efter 56 år bommar Täby Galopp igen.

Under onsdagen rids de sista tävlingarna på arenan.

–  Banan har alltid funnits där så det blir vemodigt när den läggs ner, säger Bo Gillborg på Svensk Galopp.

Under onsdagen går en epok i graven då de sista tävlingarna rids på Täby Galopp.

Efter 56 år, mer än 2 000 tävlingsdagar och bortåt 20 000 galopplöpningar, är onsdagen den 18 maj den allra sista tävlingsdagen på banan.

Och dagen kommer firas rejält med först lunchtävlingar och sedan kvällstävlingar.

– Vi har nog inte tagit in att det är sista tävlingsdagen. Banan har alltid funnits där så det blir vemodigt när den läggs ner, säger Bo Gillborg.

Men samtidigt har ni något positivt att se fram emot med er nya bana Bro Park som invigs i juni?

– Ja absolut. Det är tudelat. Även om det är vemodigt så är det något nytt och spännande som kommer istället. Så är livet, det är förändringar och allt har sin tid. Men det är klart, det finns många minnen och framgångar. Det finns många känslor efter en anläggning som funnits i så många år.

Den sista tävlingsdagen lockar många galoppfans.

– Vi tror att det kommer många människor. Vi hoppas och tror att det ska bli 3 000 till 4 000 personer. De vill uppleva Täby Galopp för sista gången och jag vet att det är många som åkt hit från Skåne och Norge.

”Det blir riktigt kul”

Under kvällen kommer tio kända jockeyprofiler göra comeback i sadeln.

– Vi har ett veteranlopp med Susanne Berneklint som var en stor profil på Täby Galopp, Kim Andersen som också varit Täby-champion och Yvonne Durant med flera. Det blir riktigt kul. Det kommer vara mycket gamla minnen, känslor och glädje.

När kommer ni att börja lämna Täby Galopp?

– Bro Park-anläggningen är nästan klar. Så hästar och tränare kommer att börja flytta ganska omgående.  Projektet Täby Park ska bygga bostäder på området även om det kommer ta några år. De kommer ta över anläggningen, själva läktaren kommer att användas så det kommer ta ett par år. Det är inte så att det kommer jämnas med marken på en gång.

ARTIKELN HANDLAR OM

Galopp