Drömmen: Åke i Sweden Cup

Foto: Kanal 75/ALN/Kanal 75
Anders Svanstedts dröm är att få med Hillustrious i Sweden Cup, då kör pappa Åke Svanstedt
TRAV

Åke Svanstedt bakom Hillustrious i Sweden Cup?

Det är Anders Svanstedts dröm.

– Han har ju noll startpoäng så jag vet inte om vi kommer med, men kommer vi med så kör Åke honom, säger Anders Svanstedt till Trav365.

Travtränaren Anders Svanstedt uttalade sig tidigt i år om att Elitloppet var det stora målet för Hillustrious.

Men femåringen hade ingen lycka när han försökte kvala sig in till storloppet via Gulddivisionen på Åby den 14 maj och någon ”fribiljett” lär det knappast bli något tal om.

Då ställer Anders Svanstedt om siktet mot ”lilla Elitloppet”, nämligen Sweden Cup.

Anders dröm är att pappa Åke Svanstedt, som kommer hem till Sverige från USA för att delta i Elitloppet med Resolve, ska köra Hillustrious i Sweden Cup.

Problemet: Hillustrious har noll startpoäng.

”Kul gubben kommer hem”

– Han har noll startpoäng så jag vet inte om vi kommer med i Sweden Cup, men om vi kommer med så kommer Åke att köra honom, säger Anders Svanstedt till Trav365 och fortsätter:

– Vi kommer att anmäla till Sweden Cup och hoppas att vi kommer med.

Varför vill du se Åke bakom honom i Sweden Cup?

– Det är väl en av världens bästa kuskar, och det var han som hjälpte oss med köpet. Jag tycker det är kul att gubben kommer hem och kör, eftersom han är en av världens bästa kuskar.

”Sparsamma med wild card”

Åke Svanstedt bakom Hillustrious i Sweden Cup vore en krydda för travpubliken, men hoppet står då till att det inte anmäls tillräckligt med hästar till Sweden Cup, eller om Hillustrious skulle få ett wild card till Sweden Cup. Ett wild card till Sweden Cup för en svensktränad häst är dock ovanligt.

– Det fungerar så här, man anmäler som vanligt till Sweden Cup och man kommer med på poäng, som arrangör har vi sedan tillsammans med Svensk Travsport och ATG möjlighet att erbjuda wild card, men det ska företrädelsevis vara till en utländsktränad häst. Det är inte omöjligt att man skulle ge det till en svensk häst, men det hör inte till det normala, säger Solvallas sportchef Markus Myron och fortsätter:

– Vi har tre sådana wild card att dela ut, men traditionellt är vi otroligt sparsamma med de wild card vi delar ut. Jag tror vi använde oss av ett sådant under hela fjolårets Elitloppshelg, och det var till en utländsk häst som kom hit.

Efter att Solvalla gjort om reglerna för Sweden Cup är det 21 hästar som får plats, då det körs tre heat med sju hästar i varje lopp.

– Det är en plats mer än tidigare, men jag kan spontant inte minnas hur många som anmäldes till just Sweden Cup förra året. Jag kan egentligen inte uttala mig innan jag sätt anmälningslistan. Det jag kan säga är att vi är otroligt sparsamma med wild card, att de företrädelsevis ska vara till utländska hästar, men att det är först när vi ser anmälningslistan som ett sådant beslut tas.

”Intressant ekipage”

Anders Svanstedt hoppas dock att Hillustrious ska komma med i Sweden Cup.

– Vi anmäler som sagt, sedan får vi se om han kommer med eller inte. Han känns i varje fall väldigt fin efter senast, senaste loppet blev ju galet då han blev dragen sist och han var helt obrukad när han kom i mål. Det är sådant som händer, det räcker inte att ha en häst i bra form från fint utgångsläge, det måste stämma också, säger Anders Svanstedt och avslutar:

– Jag vet faktiskt inte hur stor chansen är att komma med, jag vet bara fakta att han har noll startpoäng, men visst är det ett intressant ekipage. Det känns också som att hästen börjar närma sig toppformen, och kommer han med och det flyter så är det en häst som ska kunna gå till final och strula till det lite för konkurrenterna.

ARTIKELN HANDLAR OM