Stig H: ”Det var lite fegt av domaren...”

TRAV

Stjärntränaren Stefan ”Tarzan” Melanders misstänktes för stallkörning i ett V86-lopp på Solvalla förra onsdagen, men friades av domarna.

Händelsen har blivit den största snackisen i trav-Sverige – nu ger sig ikonen Stig H Johansson in i den heta debatten.

– Att lämna loppet utan åtgärd, det är helt enkelt lite fegt, menar han.

Experter och tränare har rasat mot Stefan ”Tarzans” Melanders misstänkta stallkörning på Solvalla förra onsdagen – och mot att domarna friade ”Tarzan” efter att ha hört honom efteråt.

Bakgrunden: Stefan Melander hade fyra hästar i V86-1 i onsdags. Själv körde han Digital Darling, som hamnade utvändigt om storfavoriten Drillbit Ås, körd av Erik Adielsson.

När Melander insåg att han inte kunde komma till ledningen trampade han gasen i botten, och många ansåg att han gjorde det enbart för att hjälpa stallkamraterna som låg bakom honom i andraspår.

”Tarzans” förklaring:

– Jag försökte nå ledningen men Erik satte upp ett tufft tempo. Sedan var det han som valde i vilket tempo loppet skulle gå i och min häst brukar gilla tuffa upplägg.

”Krävs att måldomare vågar ta beslutet”

En förklaring som måldomarna köpte och friade tränaren.

Ett beslut som upprört.

Nu ger sig mästertränaren Stig H Johansson sig in i den känsloladdade debatten. I sin krönika i Sportbladet förklarar han sin syn på saken, och poängterar att såna här händelser som leder till dessa diskussioner inte är bra för travet.

Han tycker även att måldomarna varit en aning tama i det här fallet.

– Det krävs att en måldomare vågar ta det kanske obekväma beslutet. Att lämna det här loppet helt utan åtgård...

– Ja, det kanske helt enkelt är lite fegt. Det fanns mer hänsyn gentemot ­spelarna förr i tiden än det gör nu, skriver han i Sportbladet.