Trav

Kolla, knattehästen kan slå Luddes jätte

Av: 

Minimedia

Patrik Fernlund

”STORA KONTRASTER” Lille Wishing Stone mot store Joke Face. På lördag drabbar de samman på V75 på Momarken. Bilden är ett montage.
”STORA KONTRASTER” Lille Wishing Stone mot store Joke Face. På lördag drabbar de samman på V75 på Momarken. Bilden är ett montage.

TRAV

Har storleken betydelse?

På lördag får vi svaret i V75 när lille Wishing Stone ställs mot store Joke Face.

– Det är stora kontraster mellan de två, men båda är fantastiska hästar, säger experten Lennart Forsgren.

I serietidningen Bamse slår en åsna de stora hästarna på travbanan, på lördag kan det nästan hända på riktigt på V75. Åke Svanstedts knattehäst, Wishing Stone, 1.53, utmanar Lutfi Kolgjinis monster, Joke Face, som är 1.64 över manken.

Båda hästar gör årsdebut efter nästan ett halvårs vila. Svanstedt och Kolgjini valde i slutet av 2011 att låta sina hästar gå till vinterträning med sikte på storloppen i år. Lennart Forsgren, expert i TV4, är mycket spänd inför loppet på lördag där hästarna slåss om 300 000 kronor.

 – Det blir en härlig match, sen har jag inga synpunkter på vem som ska vinna. Det är riktigt bra hästar och det är hästar vi ska se i storloppen i sommar, då vill vi se de i bra skick direkt. De är inte på topp, men de ska se lysande ut. Det blir ett härligt lopp. Jag tror de här två hästarna kan utvecklas ett snäpp till.

Om jag tvingar dig på ett svar, vem tror du vinner?

– Jag vill att det ska vara dött lopp. Det spelar ingen roll vem som vinner det här, nästa gång kanske det blir tvärtom. Det ska bli härligt att se de två komma igång.

”Mer iögonfallande”

Den enorma skillnaden utseendemässigt på hästarna blir tydlig på bilden ovan. Lennart Forsgren tycker dock inte att man ska lägga så mycket värdering i det.

– Det är två helt olika hästar. Wishing Stone är liten och vass, den andra är större och mer iögonfallande. Wishing Stone är något under medelstorlek, och den andra över medel. Snittet ligger på 1.57-1.58 så det är stora kontraster, men båda är fantastiska hästar.

Vad är fördelen med att ha en liten häst som Wishing Stone?

– En liten häst har en fördel mot en stor att den är lättare i kroppen och oftast lite kvickare. Det är inget måste att vara stor, det finns många små hästar som blivit världsartister.

– En liten häst har mindre tyngd att bära på, så det är lätt att hålla en sådan häst fräsch. Det blir mindre påfrestningar på benen.

Vad är fördelen med en stor häst?

– För en stor häst driver det bättre, längden på steget hos en stor häst är oftast större mot en liten häst. Nackdelen är att det blir mycket mer att bära på, det blir mer ansträngande.

Ersätter Torvald?

Åke Svanstedt fick in Wishing Stone i träning under 2011. När nu Torvald Palema slutat tävla är det meningen att femåringen ska ta hans plats som stallets stora stjärna.

– Det låter så på Åke. Han har visat att det säkert är så. Han har redan visat att han duger bland de bästa, säger Lennart Forsgren till Trav365.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!