– Jag vill stå på egna ben

avChristoffer Wickman

TRAV

23-årige Nicklas Westerholm om vardagen, V75 på lördag, sin framtid, och pappa Robert Bergh

Foto: Kanal 75
Nicklas Westerholm

Nicklas Westerholm, 23, går mot sitt bästa år hittills i karriären.

Nu planerar han att stå på egna ben som proffstränare i slutet av 2016.

När V75 på lördag gästar hans gamla hemmabana Bergsåker jagar han årets andra V75-seger.

– Mockingbird Face är bästa chansen, säger Nicklas Westerholm till Trav365.

I augusti vann han V75 på Rättvik tillsammans med Persos Bojje.

Utöver det har han tre andraplatser på V75 under 2015.

För Trav365 berättar 23-årige Nicklas Westerholm om sin jämnaste nivå hittills i karriären, segerchanserna på lördag, varför han inte jobbar hos pappa Robert Bergh, och om framtida mål.

Westerholm som till vardags arbetar hos Reijo Liljendahl på Solvalla.

”Blev mer fundersam tidigare”

20 segrar på 113 starter, en segerprocent på 18 och drygt 1,2 miljoner kronor i inkörda prispengar. Det är Nicklas Westerholms facit hittills i år. 2011 körde Westerholm in 1,7 miljoner kronor, men det på betydligt mer starter än i år. Westerholm går mot sitt bästa år hittills i karriären.

– Det har rullat på bra en längre tid nu. Jag kanske inte är i det bästa stimmet hittills i min karriär, men jag håller en mer jämnare nivå nu. Jag kommer ihåg när jag precis började köra, då var det helt sjukt och då vann jag vartannat travlopp ungefär. Men nu håller jag den bästa och jämnaste nivån hittills, säger Nicklas Westerholm till Trav365.

Varför tror du att det är så?

– Jag vet inte riktigt, men rutin är en sak i varje fall. Nu är jag också lite mer att det kommer nya tävlingsdagar hela tiden, och kommer det en sämre tävlingsdag så vet jag att jag får en ny chans. Tidigare så kunde jag bli mer fundersam om det gick dåligt, nu vet jag med mig att det kommer nya lopp och att det bara är att ta nya tag och göra saker och ting bättre.

”Jag har vuxit”

Hur trivs du till vardags hos Reijo Liljendahl?

– Jag trivs väldigt bra, det är ett väldigt bra jobb om man som jag vill vara lite fri och självgående. Min uppgift är att jag ska vara med och köra fort, det är det jag ska lägga fokus på. Första halvåret hos Reijo så hade jag passhästar, men sedan blev den här tjänsten ledig och då frågade jag Reijo om jag fick ta den. Till en början avlastade jag hovslagaren och Reijo i fortkörningen, men jag har så mycket annat också så nu hjälper jag bara Reijo med fortkörningen.

Varför jobbar du inte hos din pappa Robert Bergh?

– Det är många som frågar det, men jag har jobbat mycket där och det glömmer folk lätt bort. Jag kan pappas system bra, och jag tycker jag kommit fram ännu mer på det här viset, att jobba hos andra. Jag ser också sedan jag började jobba hos andra varför farsan gör en sak på ett visst sätt, jag förstår mer nu vad saker och ting handlar om. Jag har även blivit mycket bättre på att fånga upp folk, att lära mig nya saker om människor och ta åt mig saker. Jag var inte beroende av det tidigare, jag tog hand om mina åtta passhästar hos farsan och sedan skötte han resten, nu måste jag bygga min egen filosofi. Jag har vuxit mer sedan jag kom ut bland andra tränare, och det är bara jag själv som kan påverka.

Två hästar på V75

Hur ser du på din framtid?

– Målet är att gå klart alla kurser och bli egen tränare i slutet av nästa år, slutet av 2016 vill jag så på egna ben.

I vilken region, drar du dig mot Åby och Bergh?

– Det är svårt att spekulera i, jag hyr en gård nu på 10 boxar men det känns begränsat, och jag vet inte vart det blir och har inga tankar på det just nu. Det är klart att jag har aningar, men det är ingenting som är klart.

På lördag kör du två hästar inom V75, 7 Mockingbird Face (V75-4) och 4 Jolly Jumper G.L. (V75-5). Vad tror du om den duon?

– Mockingbird Face har bra form, det kan bli lite vingligt från det här utgångsläget och jag får försöka hitta ner i banan och se vad som händer. Loppet tycker jag är jämnt och klaffar det så är vi med där framme. Jolly Jumper G.L. vann jag med senast och han gick bra då, vi har fått bra utgångsläge och rygg ledaren eller tredje par invändigt skulle vara att föredra. Visst kan han skrälla, men det är platschans i första hand och Mockingbird Face är bästa chansen, säger Nicklas Westerholm.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav