”En dag tillhör han den verkliga världseliten”

Petri Salmela dagen efter miljonsegern på Solvalla

avChristoffer Wickman

1 av 2 | Foto: Maria Holmén/TR Bild
Petri Salmela

Makethemark har genom hela sin karriär tillhört kulltoppen.

Men någonting har saknats – en storloppsseger.

Under tisdagskvällen på huvudstadsbanan kom den så efterlängtade triumfen – i miljonloppet Jubileumspokalen.

– En dag tillhör den här hästen världseliten, säger Petri Salmela.

Maharajah-sonen Makethemark har tillhört kulltoppen genom hela sin karriär och varit med i flera årgångsfinaler.

Men trots 19 segrar på 40 starter och 3,6 miljoner kronor i insprungna prispengar, före tisdagens Jubileumspokal, så var det något som saknades.

Makethemark har varit tvåa i både E3, Breeders Crown och Norrbottens Stora Pris – men den där pricken över i:et hade inte kommit, än.

Men i Jubileumspokalen var det så dags, tränaren Petri Salmela och ägarkretsen Stall NIAN, fick betalt för sitt tålamod. Makethemark vann Jubileumspokalen på Solvalla och sprang in en miljon kronor.

Det var inte bara en betalning för visat tålamod, det var också plåster på såren för anmälningsmissen i Svenskt Travderby i fjol.

”Tog två whiskey”

Petri Salmela kunde direkt efter tisdagskvällens storseger på Solvalla inte hålla tillbaka tårarna, känslorna tog över. När Trav365 når Salmela under tisdagsförmiddagen har han hunnit samla sig, i varje fall något sånär.

– Ha ha, ja, jag vet inte riktigt vad jag ska säga, jag mår bra, myser Salmela.

Blev det något firande i går?

– Nej, det blev det inte, klockan blev så mycket. Jag hade min son och min bästa kompis med och vi tog två whiskey när vi kom till hotellet, det var våran fest, säger Petri Salmela och fortsätter:

– Man känner sig också rätt tom timmarna efter en sådan seger, det är så mycket känslor och det tar lite tid att samla sig. Det är också så hektiskt det här livet så man hinner inte tänka så mycket, eller fira för den delen. Men jag pratade med ägarna i går och vi sa att vi inom familjen i varje fall ska ha någon form av middag tillsammans.

”En dag tillhör han världseliten”

Vad tyckte du om Makethemark i Jubileumspokalen?

– Det är svårt att säga, men han kan inte vara bättre för dagen i varje fall. Jag har sagt hela året, och redan efter fyraåringssäsongen, att han behöver inte bli bättre hästen, han måste bara tåla de tuffa loppen och få mer rutin, för kunnandet finns där, och har alltid gjort. Bra hästar som tål de tuffa loppen, det är dom som sen kommer till världseliten.

Många tränare drar de flesta ”växlar” tidigt på sin häst, men det har Petri Salmela inte gjort med Makethemark. Trots stora årgångsfinaler så är det först i de två senaste starterna som Petri Salmela plockat skorna runt om på Makethemark, och slängt på en bike, en amerikansk sulky.

– Det har varit ett medvetet val, och ett ganska enkelt beslut för mig.

Kan du utveckla hur du tänkt?

– Klockan ljuger inte. De tider som han sprungit och de avslutningar som han svarat för, jag har i väldigt, väldigt många lopp tyckt att han inte kan springa fortare. Han har en löpskalle som är guld värd, och man kan inte utnyttja det för fort heller, man måste vara nöjd med vad han presterar och trots att han fram till i går inte hade vunnit något storlopp så har jag till 95 procent varit nöjd med vad han gjort hittills i karriären.

Det finns också fortsatt växlar att dra, som helstängt huvudlag.

– Det väntar vi med till nästa år, kanske till något sprinterlopp och där kan han bli ännu kvickare från start med helstängt huvudlag. Jag och Ulf Ohlsson har pratat i år, och redan i fjol, om att Makethemark kan öppna mycket bättre från start än vad han hittills fått visa, men det har varit ett medvetet beslut att spara det för det viktigaste är att han springer fort till slut i loppen. Han utvecklas hela tiden och det sparar på hans skalle också. Det är lite gratispengar att hämta i unghästloppen om du har en startsnabb häst, men jag har tänkt mer långsiktigt för jag trott så mycket på den här hästen. En dag tillhör han den verkliga världseliten och det viktigaste är att spara på hästens starka vilja.


”Har varit lugn inombords”

I fjol glömde Petri Salmela att anmäla Makethemark till Svenskt Travderby, ett lopp där han tillhörde förhandsfavoriterna till segern och förstapriset på två miljoner kronor.

– Du kan tänka dig mina känslor, man mår inte bra, sa Salmela till Trav365 då.

Segern i Jubileumspokalen är lite plåster på såren, för missödet.

– Naturligtvis känner man lite så. Inombords så har jag varit lugn och jag har sagt till ägaren och till min personal att vår dag kommer också, den här hästen kommer vinna storlopp. Håller han sig bara frisk och fräsch så är Jubileumspokalen säkert inte det sista storlopp som han vinner.

Hur tänker du dig matchningen med Makethemark framöver?

– Jag har bara sovit en natt och behöver nog någon natt till. Man börjar ju naturligtvis fundera och kolla kalendern, men det är inte så många stora lopp kvar, och jag vill att han minst en gång till i år möter de bästa. Vi gjorde en plan för honom efter starten i Boden och den tog slut i går, och nu ska jag planera två månader till innan vi avslutar tävlingssäsongen för i år. Ett alternativ är att möta de bästa i Mastersfinalen, om han kommer med där, säger Petri Salmela. 

ARTIKELN HANDLAR OM

Solvalla

V75