Reserv kan vinna miljonloppet

TRAV

Hindrad att starta Russel November

Foto: Reserv Här Hugo Langeweg Jr:s hopp i Europaderbyt.

En skandal hindrade stallets stjärna Russel November från deltagande i Europaderbyt.

Då kastade stall Langeweg in reserven.

På onsdag är Virgill Boko favorit.

Hugo Langeweg och hans namne son Jr håller till i Holland. Ett lilleputtland i travsammanhang där det sällan föds eller tränas några stjärnhästar.

Nu är det ändring på det. Langewegs har plockat fram tre av Europas bästa fyraåringar och på onsdag kan "den tredje" ta hem det största loppet öppet för samtliga hingstar och ston födda i denna världsdel, Grand Prix de l'U.E.T, i Sverige kallat Europaderbyt.

Fast inte riktigt samtliga. Som i alla insatslopp måste hästägarna erlägga avgifter. I detta fall till det förbund där hästen är född som i sin tur betalar vidare till Europeiska Travförbundet, U.E.T. Av någon anledning misslyckades de ansvariga i Tyskland med detta vilket gjorde att de tyskfödda hästarna, däribland Russel November, uteslöts ur årets Europaderby.

"En stor skandal"

Ett hårt slag för stall Langeweg som haft loppet som årets stora mål för sin största stjärna.

– Det är inget annat än en stor skandal. Vi hade betalat alla avgifter, men fick ändå inte vara med. När det stor klart bestämde vi att prova med Virgill Boko som egentligen skulle ha startat i ett annat lopp i Frankrike, förklarar Hugo Langeweg Jr som numera är stallets förstekusk.

Medan Russel November och stoet Genny di Jesolo rest runt och tävlat i övriga Europa har Virgill Boko matchats hemma i Holland. Där har han varit överlägsen och bara förlorat tre lopp under två år. Men konkurrensen i tulpanernas land är som sagt inte den tuffaste och det var nog många som blev överraskade när Virgill Boko kunde vinna det uttagningslopp till Europaderbyt som avgjordes i Frankrike. Speciellt med tanke på att han fick inleda bland de sista efter en dålig start.

– Hästen är långsam från början, det har han alltid varit, men i Frankrike blev vi dessutom generade från början och tappade mer än vanligt. Han gick otroligt starkt i spåren sista kilometern och visade prov på sin allra bästa egenskap, löpskallen. Virgill Boko är en häst som vill vinna till varje pris.

Lång resa till Norge

Nu väntar Virgill Bokos längsta resa i karriären. Redan 05.00 i måndags morse startade färden mot Oslo och Bjerke, men det är inget som oroar Hugo Jr.

– Det är en cool häst som alltid äter ordentligt så jag tycker inte det ska vara någon fara. Vi kommer att tappa från start igen, men borde få tredje- fjärde ytter och då räknar jag med att hans tunga avslutning räcker långt.

Jr, som enligt egen utsago ser allt trav som går på tv i Sverige och Frankrike är ordentligt påläst inför sitt penningmässigt största lopp i karriären.

– Simb Chaplin är normalt värst emot. Men jag tycker inte att han imponerade speciellt i försöket. Den som övertygade mest var Express Merett, men mitt intryck är att den hästen går bäst i ledningen och den tar nog Megaman Neo. Megaman travade å sin sida inte perfekt i kvalet. De franska hästarna borde få svårt på tusenmetersbana även om Princess Foot avslutade ruskigt starkt i försöket. Som sammanfattning ser det bra ut för vår del och jag räknar med att vara i segerstriden.

Knappat in

Och även om Virgill Boko inte är fullt i klass med årets Kungapokalsvinnare Russel November kanske det ändå var en lyckträff att han fick representera stall Langeweg i Europaderbyt.

– Virgill har knappat in lite på Russel, men jag håller fortfarande den senare som tio meter bättre. Men han var dålig i sin senaste start och led av en halsinfektion. Så Russel kanske inte hade kunnat starta på Bjerke ändå.