Trav

Domen mot Souloy: Ett års avstängning

Av: 

Daniel Söderbäck

Erik Pettersson

TRAV

Så straffas stjärntränaren av Ansvarsnämnden efter dopningsskandalen

Licensindragning och totalt tillträdesförbud i ett år och en miljon kronor i böter.

Det blir det svenska straffet för stjärntränaren Fabrice Souloy från Ansvarsnämnden.

– Jag är inte nöjd med domen, säger Johan Lindberg, generalsekreterare på Svensk Travsport till Trav365.

12 juni 2016 fastnade fyra Fabrice Souloy-tränade hästar i ett dopningstest efter tävlingsdagen på Bjerke i Norge. Det handlade om hästarna Your Highness, Un Mec d'Heripre, Lionel och Timone Ek, där de tre förstnämnda slutade etta, trea och sexa i Oslo Grand Prix. Timone Ek vann Bjerkebanans Europamatch samma dag.

Un Mec d'Heripre fastnade även i ett dopningstest, även då med skyhöga värden av kobolt, efter sin tredjeplats i Elitloppet i fjol.

21 juni kom domen från Domskommitén, via det norska travförbundet, DNT: 15 års avstängning, beträdandeförbud och 500 000 norska kronor i böter.

– Det är ett mycket kännbart straff, kommenterade Svensk Travsports generalsekreterare Johan Lindberg då.

”Hög grad av oaktsamhet”

Under onsdagen kom domen även från Sverige via Ansvarsnämnden.

Ansvarsnämnden dömer Souloy till licensindragning och totalt tillträdesförbud i ett år samt böter på 1 000 000 kronor. Fabrice Souloy döms för att i hög grad av oaktsamhet orsakat att hästen Un Mec d'Heripre tävlat med kobolt i samband med starten på Solvalla den 29 maj 2016, då hästen slutade trea i Elitloppet. Un Mec d'Heripre lämnade även ett positivt pre-race prov dagen innan, 28 maj. Blodproverna som tagits på hästen visade på förekomst av kobolt långt över internationellt satta gränsvärden.

”Solklart fall av avsiktlig dopning”

Ansvarsnämnden konstaterar inledningsvis att det står klart att Fabrice Souloy har varit delaktig i tillförandet av koboltklorid eller andra koboltsalter:

”Det är ostridigt att gränsvärdet för kobolt publicerades först den 26 maj 2016 på Svensk Travsports hemsida. Det är inte visat att koboltklorid eller koboltsalt är tillfört efter detta datum. När Un Mec d'Heripre tillfördes preparatet fanns det således inte något gränsvärde angett och det har inte i utredningen åberopats någon som helst bevisning för att kobolt var förbjudet innan dess i Sverige. Inte heller har frågan behandlats under förhandlingen. Fabrice Souloy kan mot bakgrund härav inte dömas för ett uppsåtligt brott”, skriver ansvarsnämnden.

– Vi hade yrkat på ett långt hårdare straff för något som vi anser vara ett solklart fall av avsiktlig dopning, något som är oförsvarligt gällande såväl hästvälfärd, att tävla på lika villkor som spelsäkerhet. Vi kommer nu analysera ansvarsnämndens beslut och sedan ta ställning om vi överklagar domen till överdomstolen. Jag utgår dock ifrån att så blir fallet, säger Johan Lindberg, generalsekreterare på Svensk Travsport.

När Trav365 når Lindberg förklarar han vidare:

– Jag tycker det är ytterst märkligt att Ansvarsnämnden har bortsett från att kobolt varit på förbjudet-listan sedan 2014. Vi menar att det är avsiktlig dopning och spontant är jag inte nöjd med domen. Jag utgår från att vi kommer överklaga, säger han.

Varför är det viktigt för er att överklaga, 15 års avstängning, som han dömdes till i Norge, är det straff som kommer att gälla?

– Vi vill ju att vårt rättsystem ska fungera som det ska, det är viktigt för framtiden, säger Johan Lindberg till Trav365.

De här bötesbeloppen, 500 000 norska kronor från Norge och en miljon kronor från Sverige, ska Souloy betala båda beloppen, eller gäller Norges summa där också?

- Han ska betala i båda länderna, det är två olika domar. Båda domarna lär överklagas, så vi är inte i mål än och det är en hypotetisk fråga.

”Jag är förvånad”

Svensk Travsports förbundsjurist, Göran Wahlman.

– Jag är förvånad över denna motivering. Sedan vi införde vår särskilda ”Förbjudetlista” 2014 har det varit förbjudet att tillföra så kallade HIF-1-stabiliserare, vilket kobolt är, och detta påtalades också i förhandlingen i Oslo. Att gränsvärden införts, först för urin den 1 januari 2016 och sedan för plasma den 26 maj 2016, har gjorts för att underlätta för alla inblandade när uppmätta nivåer inte ska betraktas som positiva dopningsprover, eftersom kobolt förekommer naturligt i hästarna och i deras miljö, säger han och fortsätter:

– De nivåer som uppmättes i Un Mec d'Heripres plasma har, oavsett om/när gränsvärden införts för plasma, påvisat otvetydiga brott mot Förbjudetlistan. Det hade möjligen kunnat bli problematiskt om nivåerna varit alldeles i närheten av införda gränsvärden, säger han.

I pressmeddelandet framgår det även att den norska domen, som är hårdare, gäller även i Sverige.

Domen kan överklagas av båda parter till överdomstolen.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

LÄS VIDARE

Souloys advokat: ”Jag hade det på känn”

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!