”Spikarna sitter som en smäck”

TRAV

Carlsson inför V75 på Hagmyren Spikarna Kantbollarna Systemet

1 av 2 | Foto: Tjacko Zaz är en av Michael Carlssons spikar.

Spikarna är klara.

Den ena leder runt om.

Den andra vinner oavsett ­position – sedan har vi flera ­härliga kantbollar i övriga lopp.

Spikarna sitter som en smäck i den här spalten vecka efter vecka. Jag tänker inte bryta trenden och lördagens två klaraste vinnare fastnade jag direkt för när start­listan kom i söndags kväll. Hur jag än har vridit och vänt på loppen under veckan och efter snack med tränarna känner jag mig helt trygg.

Vi börjar med Highland Park som har utvecklats massor efter kastration och halsoperation. Han vann pliktskyldigt i comebacken och senast var han riktigt fin vid en ny triumf efter en snabb av­slutning. Det känns som att ­hästen är mogen att börja klättra raskt ­genom klasserna och han har alldeles för lite pengar på sig.

På lördag spär han på sitt ­bankkonto med ytterligaren en hundring när han spårar V75-1 från start till mål.

Hur stark som helst

När det gäller Tjacko Zaz har ni säkert sett och hört och läst det mesta om den omskrivne hästen som bjöds in till Elitloppet efter den fenomenala årsdebuten då han vann på 1.09,5.

Efter två raka galopper var ändå tränaren Timo Nurmos tvär­säker när han i princip lovade att hästen skulle gå felfritt senast och han stod till och med och sa rakt ut i en tv-sändning att hästen bara skulle vinna.

Tjacko Zaz vann i princip okörd med tussarna kvar och enligt Nurmos är den här travaren hur stark som helst och han har aldrig ­lyckats köra honom trött i jobben. ”Vi vet inte hur bra hästen är egentligen”, sa Nurmos till mig.

Jag vet att formstarke Spitcam Jubb har spår innanför och ska köras i ledningen om han kommer dit och chansen är nog stor att han får överta från initialt spetsande M.T.Insider.

Men jag är övertygad om att det inte spelar någon roll. Tjacko Zaz vinner det här loppet från dödens om så skulle behövas och jag tror helt sonika att han krossar allt.

Jag pratade med Claes Sjöström inför att Kinnonna Goj gjorde sin fjärde start senast. Det lät på Claes som att det här var något extra och hästen tog också sin fjärde raka seger och är fortfarande obesegrad. Hon kan mycket väl vinna igen.

Men Eva I.H. sköt till vasst efter en sen lucka i uttagningen till Stochampionatet bakom självaste Ultra Bright som vann det loppet.

Flera startraketer

Volstead eller Fossens Bonus i guld? Jag är inte säker på att det räcker för någon av dem. Fossens Bonus är obesegrad i ledningen men jag är inte säker på att han kommer dit i gulddebuten.

Det är flera startraketer med och jag väntar på att Fire to the Rain ska vinna. Det känns som att hästen är klart på gång och att en seger kommer när som helst.

Pass upp även för bortglömde Seedorf O.M.F. om det blir överpace. Knallformen finns där.

Storsjarmören är mitt drag i ett öppet kallblodslopp, V75-4. Slog Art Nökkve för tre starter sedan men blev då diskad för trängning. Står nu 20 meter bättre till och visade vid segern i Norge senast att formen är intakt. Lite streckad.

Det är även Lex Peidei som kan vara en riktig rysare om han hittar till ledningen. Är snabb ut och har springspår och finfin form.

Glömde skriva när jag var igång om Tjacko Zaz att Timo Nurmos har över 50 i seger­procent på ­sina hästar i juli. Strecka ­Nurmos hästar så mycket som möjligt i alla lopp är rådet.

Linus Boy är given trots spåret i V75-6 och blir nu bortglömd. Och Mellby Demon kan vara en smällkaramell om det blir hårt tempo och han kommer någorlunda till från spår tolv. En procent i skrivande stund är med andra ord en superbedövare när han kommer dundrande längst ut i banan ...

Mer Nurmos i V75-7 där favoriten Trabant ska tävla barfota runt om och slipper nu sina järnskor fram. Han var heller inte alls så dålig som en del kanske vill göra gällande när han trots allt avslutade 1.12,8 sista varvet senast som trea. 

Men jag gillar Bruno Bagheera skarpt och han var ju dunderfin vid segern näst senast innan den plötsliga galoppen senast. Jag blir inte ett dugg förvånad om han ­bara blåser runt samtliga.

UPPDATERING: Trabant i V75-7 ströks under fredagen på grund av en halsinfektion.

✓ Micke Carlssons V75-system

V75-1: 1 Highland Park (3–8)

V75-2: 1–9–10–6 (14–12)

V75-3: 6–2–3–11 (10–5)

V75-4: 6–1–14–7–8–10–11 (2–13)

V75-5: 4 Tjacko Zaz (3–2)

V75-6: 2–8–11–12 (5–7)

V75-7: 3–12–7–2–5–8 (9–1)

2 688 rader/1 344 kronor