”Jag vill inte byta häst med någon”

TRAV

Senaste ville han inte trava och galopperade.

I eftermiddag ska Stefan Melander övertyga Iceland att gå felfritt – och vinna 200 000 kronor.

– Jag vill inte byta häst med någon, men jag tror att Alvena Pele vinner loppet, säger ”Tarzan” till Trav365.

Stefan ”Tarzan” Melanders stora stjärna Iceland har haft ett ojämnt år. Toppinsatser har varvats med märkliga galopper och i den senaste starten galopperade hästen direkt från start på Solvalla.

I dag startar Iceland igen efter det senaste galoppfiaskot men den här gången sitter tränare Melander själv i vagnen. Under de senaste månaderna har Örjan Kihlström kört hästen – men idag tar tränaren över tömmarna.

– Jag frågade Örjan om han kunde köra men han skulle köra Marshland, så han kan ju inte köra två hästar. Förmodligen går han lite sämre när jag kör honom, han går nog lite bättre med proffskusk. Det är en jäkla skillnad på en kusk som kör då och då och en som kör 50 lopp i veckan, det är alltid stor skillnad, säger Stefan Melander till Trav365.

Hur är Icelands form?

– Nu är det svårbedömt igen, nu åker det åt fel håll. Förut åkte vi uppåt, nu åker vi neråt. Senast fick han inget lopp i sig då han galopperade så nu fick vi inget formbesked. Formen är mycket svårbedömd för han behöver lopp.

– Vi sitter och lallartränar här hemma, vi kör bara runt och runt och det är ingen ordning på någonting. Vi leker hela dagarna, därför vet jag inte hur formen är på honom. Livet ska vara en lek, då tycker hästarna också att det är kul. Vi testar aldrig dem något hårt, de ska bara tycka att det är kul.

Inte nöjd – med spår ett

I V75-3 startar Iceland från spår ett som vanligtvis är ett drömspår för tränarna. Men ”Tarzan” är inte nöjd.

– Oavsett om det Iceland eller Victory Tilly så är spår ett inget bra spår egentligen. Det är bättre att vara lite längre ut då bilen ofta går för långsamt i Sverige. Det är för dåligt tempo på bilen, därför är det svårt att öppna fort från spår ett.

Ni har startkatapulten Alvena Pele utvändigt om er, tror du att ni kan ta emot den?

– Nej. Han tar ledningen ganska enkelt, jag tror inte att det blir någon match.

Är du rädd för att köra galopp?

– Nej, det kan jag inte vara för det har ingen betydelse vem som kör honom. Har han bestämt sig för att galoppera så gör han det. Jag hoppas att han går iväg och jag vill inte byta häst med någon. Jag byter inte honom mot alla de andra i loppet, det gör jag inte.

Vem tror du vinner loppet?

– Jag tror att Alvena Pele kommer vara med i Elitloppet nästa år. Jag tror att det är Per Lennartssons bästa häst i stallet och jag tror att han vinner loppet, säger Stefan Melander som kommenterar sina övriga V75-hästar här under.