Hotet mot favoriten: Jag kör i ledningen

Foto: Thomas Jonsson.
TRAV

Förra året slog han alla möjliga rekord och körde in två miljoner kronor.

Nu laddar Kalmarproffset Thomas Jonsson för ett nytt succéår – på lördag har han en vinstchans på V75.

– Zapdos Håjt har ett perfekt läge, jag kör i ledningen så länge det går, meddelar Jonsson.

38-årige Thomas Jonsson är en rutinerad travtränare på Kalmartravet som varje år slåss i banans topp av tränarligan. Förra året hade Jonsson ett succéår då hans hästar sprang in strax under två miljoner kronor och vann 30 lopp. Höjdpunkten kom i slutet av året då stallets stjärna, Zapdos Håjt, vann ett V75-lopp på Åbytravet.

Bekymrad – trots succén

Men trots succéåret får Jonsson inte in några nya hästar i träning – något som bekymrar proffstränaren.

– Jag måste få in nya hästar i träning, annars blir det inte bättre resultat än i fjol. Jag har haft exakt samma hästar i tre år nu och det känns konstigt. Det är bara att konstatera att jag har samma hästar och hästägare och jag vet inte vad jag ska göra. Jag har gjort bra resultat med billiga hästar, men sen kommer det inga nya. Jag har fått börja köpa hästar själv, annars kommer det dö ut. Men förra årets siffror visar att det går åt rätt håll, jag ger inte upp så lätt, säger Jonsson.

I år har Jonsson fått ansvaret som RIX-tränare. Jonsson tränar Stall Smålands Moneybank som tränaren har höga förväntningar på. Tillsammans med Zapdos Håjt är det den hästen Jonsson hoppas mest på under 2011.

– Det är en stor och rejäl märr som jag tycker verkar fin. Hon kommer förhoppningsvis ut i slutet av mars. Faller allt på plats kan det bli bra.

Taktiken: Ledningen så länge det går

På lördag har Kalmartränaren tre hästar till start på V75. Men enligt Jonsson själv är det bara en som har vinstchans, stallets stjärna Zapdos Håjt som startar i V75-1 från spår ett bakom startbilen. Ett perfekt utgångsläge för den startsnabbe hästen och taktiken är given över kort distans.

– Jag hoppas kunna hålla ledningen och leda loppet länge, hur länge får vi se. Jag tror att Staro Dixieland normalt sett är bättre, men kan den få strul på vägen och det faller rätt för mig kan vi vinna.

Du kommer inte släppa ledningen till Staro Dixieland?

– Nej, min häst är så pass mycket bättre i ledningen så jag provar. Det måste häxa lite för honom för att vi ska kunna vinna, jag tror att Staro Dixieland för dagen är en bättre häst. Men jag kör i ledningen, säger Thomas Jonsson.