V75

Skötaren: ”Jag blev kär i henne direkt”

18-årige Jonas Oscarsson om: • Glädjescenerna efter skrällsegern • Känslorna för hästen • Drömjobbet: ”Känns som att ha semester”

avDaniel Söderbäck

1 av 4 | Foto: PRIVAT
Jonas Oscarsson tillsammans med Zara Kronos efter lördagens storseger.

Han fick sitt drömjobb efter ett sms till proffstränaren Joakim Lövgren.

I lördags vann Jonas Oscarssons ögonsten Zara Kronos E3-finalen för ston och sprang in 925 000 kronor.

– Jag blev kär i henne direkt när jag började, säger den 18-årige skötaren.

Zara Kronos och Joakim Lövgren skrällvann E3-finalen för ston i lördags över 2 140 meter.

Efter segern var det tårar och vild glädje när Lövgren möttes upp efter segern av skötaren Jonas Oscarsson, 18.

– Vann hon? Fy fan, jag är helt skakig, helvete vad bra hon var, sa Jonas Oscarsson i direktsänd tv.

Joakim Lövgren valde att hylla sin adept.

– Han (Jonas) är så underbar och påminner om varför jag började med hästar. Han hade inte körkort när han började hos mig i vintras och cyklade till stallet i snön. Jag fick tårar och vet hur stort det här är, sa han.

”Så mycket känslor”

När Trav365 når Jonas Oscarsson under måndagen är han fortfarande överlycklig efter skrällsegern och tar oss igenom segerloppet.

– Det gick så jäkla fort i första sväng och jag hörde att Aleppo Pine (favoriten med Kenneth Haugstad) hoppade, men det var så svårt att se där jag stod. Det gick 1.09 de första 500 metrarna och det såg ut som hon fick dödens, men hon fick tredje utvändigt, vilket var helt perfekt för oss, säger han och fortsätter:

– I utgången av sista sväng kändes det som att hon blev lite trött men körde för fullt över upploppet. Jag stod med Matteus (Lilieborg, reporter TV4) och han sa att Zara vann. Det var så mycket känslor. Det var helt underbart.

Din chef Joakim Lövgren hyllade dig direkt efter loppet. Hur känns det?

– Han skrek: ”Kom nu grabbjävel”, direkt när jag sprang fram till honom och kramade om honom. Det var så mycket känslor. Vad ska man säga? Man var rörd och oerhört tacksam. Man fattar inte riktigt och det är svårt att ta in det.

– Vi kollade intervjuerna efter segern tillsammans jag och ”Jocke”. Det var nästan så vi började lipa båda två, det var mycket känslor då också.

”Bästa dagen i mitt liv”

Hur firade ni segern?

– Vi skulle åkt hem egentligen på kvällen men stannade en natt extra på hotellet och gick ut och käkade med ägarna på en tapasrestaurang. Svante Båth, som vann den andra E3-finalen, var också där och firade.

– Det är den bästa dagen i mitt liv. Det betyder otroligt mycket för stallet, det var första gången ”Jocke” vann en E3-final. Att ta hem en miljon på ett lopp, det höjer siffrorna direkt och det är segrarna man behöver för att tampas med de bästa i toppen.

Joakim Lövgren sa att hästen är allt i ditt liv, kan du utveckla?

– Det sammanfattar det väldigt bra egentligen. Jag har sju passhästar och alla är speciella och jag älskar allihop. Men Zara... jag blev kör i henne direkt när jag började i februari. Jag minns första gången jag körde henne, jag tänkte att hon omöjligt kunde vara tre år, när jag drog upp tempot kändes det som att man flög.

– Det har blivit speciellt med henne och det känns som vi har en speciell connection. Det är nästan bara jag som kan hämta henne i boxen, man får sådana känslor för henne.

”Längtade tillbaka”

Jonas Oscarsson har travet i blodet, även om det var fotboll som gällde när han var yngre. Pappa Benny Oscarsson är travtränare och systern Jennifer Oscarsson är lärling hos Veijo Heiskanen. Det var även där travkarriären inleddes för Jonas våren och sommaren 2016.

– Jag fick ta in hästarna i hagen och vattna boxarna, jag var överlycklig, det var höjdpunkten på dagen, säger Jonas.

Efter den där sommaren var det dags för starten av gymnasiet, men det blev inte speciellt långvarit.

– Jag gick en dag i gymnasiet, sedan längtade jag tillbaka till hästarna och berättade för mamma och pappa hur det var. Jag skötte massa hästar hos Veijo och lärde mig otroligt mycket.

”Jag blev så jävla glad”

Sedan februari i år jobbar han som skötare hos Jägersro-proffset Joakim Lövgren, ett jobb han fick efter ett sms.

– Jag skickade ett sms och presenterade mig och skrev om mina mål. Två timmar senare ringde han upp mig och sedan var det klart, minns Jonas och fortsätter:

– Det var konstigt, ja sa ja direkt för man blev så jävla glad. Sedan var det två veckor tills dess att jag skulle börja, så jag tänkte på det hela tiden, men man var tvungen att ta till vara på en sådan chans. Nu fyra månader senare har vi vunnit E3. Det är fantastiskt.

Du har ett drömjobb?

– Ja, verkligen. Vi har bästa personalen, bästa gården, grymma banor och världens bästa chef. Nu säger jag chef, även om han (Joakim Lövgren) är som min bästa kompis. Det känns som du är på semester hela tiden.

Till sist, hur ser dina egna mål ut för framtiden?

– Det är klart man siktar på att bli tränare en dag. Men egentligen vill jag vara kvar hos ”Jocke” hela livet som det känns nu, ha ha.

ARTIKELN HANDLAR OM

V75

Jägersro