”Kör man så bra hästar så är det rätt enkelt”

Foto: Lars Jakobsson/Kanal 75
Kaj Widell
TRAV

Boden i går, Örebro i dag, och Solvalla i morgon.

Det är bråda dagar för Kaj Widell.

– Kan man ha sin hobby som jobb ska man inte gnälla, säger han.

Proffskusken Kaj Widell, 62, hade ett sagolikt år i sulkyn i fjol då han körde in drygt 11,2 miljoner kronor. Det var fem miljoner kronor bättre än året innan, och det i särklass bästa året någonsin på en travbana för Widell.

Och det har fortsatt att gå bra i år, drygt fyra månader in på det nya året har Widell tagit 33 segrar på 339 styrningar, det ger honom en segerprocent på tio procent och han har snart kört in tre miljoner kronor.

Men det är också bråda och hektiska dagar för den flitigt anlitade travkusken, under torsdagskvällen var han i Boden för kvällstrav, under fredagslunchen kör han i Örebro, och på lördag kör han på V75 från Solvalla, dessutom åker han av bara farten även till Romme och tävlar på söndag.

”Bättre och bättre hästar”

– Men det är absolut inga problem, nu kör jag så bra hästar så jag kan leva på det och då är det ganska enkelt, säger Widell om det hektiska körschemat och fortsätter:

– I natt sov jag på hotell och sedan tog jag flyget hem i morse och sedan är det bil till Örebro, det går utmärkt. Även om man reser mycket och det blir sena kvällar så behöver jag inte kliva upp klockan 07.00 på morgonen när man inte tränar häst.

Du trivs bra med din tillvaro för dagen?

– Mycket, mycket bra, jag kör bara bättre och bättre hästar. Man gillar att tävla och har man sin hobby som sitt jobb så ska man inte gnälla.

”Aldrig känt henne så fin”

På lördag kör Kaj Widell två hästar på V75-spelet från huvudstadsbanan Solvalla, 4 Unique Juni (V75-1) och 4 Queer Fish (V75-3).

– Två fina hästar och bägge kan vinna, säger Widell.

Unique Juni kör Widell åt Hans R Strömberg, och det femåriga stoet kommer från en mersmakande andraplats bakom segermaskinen Southwind Feji.

– Hon gjorde ett jävla bra lopp senast, hon har varit bra många gånger, men så fräsch och fin som hon var senast har hon aldrig varit, hon var så spänstig och fin och den avslutningen är det intee många som gör. Hon sprang under 1.10 sista 500 meterna och då fick jag backa mig loss och ta ny fart, och det var imponerande.

Hur ser du på hennes möjligheter?

– Det är tuffare hästar emot nu, men jag känner mig inte slagen på förhand. Jag tror hon kan öppna bättre än vad hon har gjort och jag måste prova framåt från start.

”Starten blir avgörande”

Vad kan du säga om Queer Fish i Gulddivisionen, som bland annat stöter på Timo Nurmos duo Zenit Brick och Sir Ratzeputz?

– Jag tror startmomentet blir rätt avgörande för loppet, om jag kommer före Sir Ratzeputz från start. Jag vet inte hur de andra tänker göra, men jag hoppas de släpper med Quick Fix, som ju lär ta hand om ledningen, för den har vikit ner sig därifrån på slutet. Jag tror som sagt starten blir avgörande, för även om han gått jättebra så har jag svårt att tro att han ska slå de här från dödens, så jag kommer att köra framåt från start och prova mot ledningen.

Hur snabbt kan han öppna?

– Han öppnar ojämnt från start, ibland tar han om när bilen släpper fältet, men jag måste försöka komma iväg snabbt.

Om ni når ledningen?

– Det är klart jag tror på segerchans med honom, jag har aldrig kört en häst som är så duktig på att hålla farten som han. Senast gick han 1.10 sista rundan och det kändes som han kunde hållit den farten en bit till. Han är lite seg och jag fick vara på honom på baksidan senast, men han håller farten strålande bra och det är en jävla häst, säger Kaj Widell.

Här är de fem högsta V75-vinsterna 00:35
ARTIKELN HANDLAR OM

V75

Trav

Solvalla