Var livrädd för hästar – nu gör han travsuccé

Kunde inget om hästar för fem år sedan - nu är Oscar Berglund, 24, omtalad för sin höga segerprocent

Foto: Mikael Wikner, Kanal75
Oscar Berglund.
TRAV

Han gick på hockeygymnasium och målet var att bli proffs.

Nu fem år senare gör Oscar Berglund, 24, succé – som travtränare.

– Det är ju världens slump. Jag kunde inget om hästar och var livrädd för dom, säger han.

24-åringen från Brunflo har en segerprocent på 67 (!) som travtränare hittills 2018.

Uppfödd med travet? Långt ifrån.

– Jag är uppfödd i en hockeyfamilj, alla spelade hockey, jag gick på hockeygymnasium och jag skulle bli hockeyproffs, berättar Oscar.

Hur blev det trav?

– Det är ju världens slump. Mina föräldrar ägde en travhäst med några kompisar och jag hade väl lite nys om travet, jag läste programmet, men det var inte mer än så. Men så flyttade familjen från Östersund ut till en gård. Då hamnade vi i granngården till familjen Djuse (där pojkarna Mattias, Martin, Mats och Magnus är aktiva inom travet) och då var det smågrabbarna Magnus och Mats som lurade upp mig att köra en ponny. Andra gången jag fick köra så fick jag köra en stor häst. Det var fantastiskt roligt, sen så blev jag fast.

Så det är Djuses du ska tacka?

– Ja, eller skylla på. Ja ja, just nu tackar jag dom.


”Svårt att förstå det...”

Det här är fyra-fem år sedan och i samma veva började Oscar satsa mer och mer på travsporten.

– Jag kunde ingenting, jag var livrädd för hästarna, totalt grön. Men Djuse lärde mig vad som var fram och bak på en häst, berättar 24-åringen.

Amatörtränaren har på några år gått från hästrädd och totalt okunnig inom travet till en omtalad tränare med fantastiska resultat.

– Jag har svårt att förstå det själv. 

Hur går det till?

– Jag vet inte om jag låter dryg nu, men jag har lärt mig själv. Jag har inte jobbat hos någon och aldrig varit i något annat stall. Jag har provat mig fram själv och gjort misstagen. Jag har missat alla hundår som hästskätare, men det är inget jag saknar. Jag är glad och stolt att jag har lärt mig.

Driver allt ihop med morfar

För dagen har Oscar 12 hästar på tränlingslistan. Tio starthästar och två unghästar. Tillsammans med sin morfar, den före detta hockeyspelaren Carl-Gustaf Alander, eller ”Calle” som Oscar kallar honom, driver han verksamheten.

– Han var lika oinsatt som jag för fem år sedan. Han hade aldrig klappat en häst då, ha ha. Vi har börjat från noll och nu jobbar vi tillsammans sju dagar i veckan. Vi har mycket konstiga idéer och utan honom hade jag aldrig hållit på med det här. Det skiljer några år mellan oss, han är 70 år, men vi är bästa kompisar. Det är halva grejen att göra det här ihop med honom. Han är 70 år, men 22 i huvudet, vi har jättekul om dagarna och det är bara kul det här.

Du har nyss börjat, men visat upp fina siffror, hur långt vill du gå?

– Det klassiska; så långt som möjligt. Man drömmer ju… Just nu sitter jag och kör en fantastiskt fin tvååring. Jag har stora drömmar och jag tycker att man ska sikta högt. Jag är färsk inom det här och i många sammanhang känner jag mig som en nybörjare. Jag har mycket att lära, men har även höga mål.

”Hopade av dagen innan kursen”

Hur tränar du och Kalle hästarna?

– Intervaller i nedförsbacke, både uppför och nedför, aldrig på platt mark. Men det är väldigt mycket i nedförsbacke och det vet jag inte om så många håller på med. Jag tycker hästarna blir snabba i benen av det och hästarna tycker att det är jäkligt kul Det är inga hemligheter överhuvudtaget vi tränar i intervaller två gånger i veckan, annars går hästarna i hage och har det bra. Vi körde mycket motionsträning i början, men det har jag slutat med, hästarna mår bättre av att gå i hage och slippa selen.

– Sen så är det lugn och ro ute på gården, det tror jag är viktigt. Jag vet ju inte hur bra man är på att träna hästarna, men jag vet att jag tycker om hästarna så mycket att jag vill att dom ska ha det bra.

Du har amatörlicens, när kan det bli aktuellt att ta ut proffslicens?

– Jag hoppade av dagen innan kursen skulle dra igång förra året, det känns bra i efterhand. Jag vill skaffa mig ett namn och en bra grund att stå på. Det är inga problem med att vara amatör. Det känns som man är kaxig om man tar ut den licensen nu, jag vill förtjäna den, innan jag tar ut den.

”Vann med alla krafter kvar”

Under måndagskvällen tog Oscar Berglund en stalldubbel på Östersund och under onsdagen gör han resan från Brunflo till Stockholm och Solvalla för att starta Quality Tilly på V86.

– Det blir full laguppställning. Morfar och pappa hänger med ner och kör bilen. Det är alltid roligt att åka ut på lite turnéer.

Hästen startar som favorit i ett amatörlopp, V86-6 från spår 4.

– Han var jätteläcker i första starten för mig. Han hade skvallrat lite om det i träningen under vintern, det är en häst med kvalitéer för att vara med på lördagar (V75). Han vann med alla krafter kvar senast och Per Linderoth som körde var nöjd, det var en jättebra debut.

Hur tycker du att det ser ut inför onsdag?

– Jag tycker det ser bra ut och han känns grym i jobben, han har gått framåt med det är loppet. Distansen nu passar bättre också och jag har bästa kusken (Niclas Benzon), om du frågar mig i alla fall. Jag tror inte voltstart och spår 4 ska vara några problem, det är inget som bekymrar mig i alla fall. Det blir inga ändringar mot senast.

Här är de fem högsta V86-vinsterna 00:33
ARTIKELN HANDLAR OM

V86

Solvalla

Trav

V75