Anståndet slopas – ska betala 26 miljoner

Stall Zet ska betala tillbaka Propulsions prispengar

Svensk Travsport gav Stall Zet anstånd med att betala av fakturan på 26 miljoner efter Propulsions segrar.

Nu när STAD:s dom fallit slopas anståndet från förbundet.

– Vi delar inte nämndens åsikt. Det kommer vi att ta till Överdomstolen, säger Jesper Arvenberg till Trav365.

Under fredagen kom domen mot Daniel Redén i den så omtalade Propulsion-härvan.

Enligt STAD (Svensk Travsports ansvar- och disciplinnämnd) döms stjärntränaren Daniel Redén till ansvar enligt paragraf 72 i Tävlingsreglementet, men befrias från påföljd.

I samband med Svensk Travsports utredning, som presenterades i oktober i fjol, slogs det fast att Stall Zet skulle betala tillbaka 26 miljoner kronor i intjänade prispengar från Propulsion, i och med att han tävlat otillåtet.

”Delar inte nämndens åsikt”

I väntan på STAD:s beslut gav förbundet Stall Zet anstånd. I och med fredagens besked så upphör anståndet och notan på 26 miljoner ska betalas tillbaka.

STAD:s dom förkunnar också att Propulsion är förbjuden att tävla för all framtid.

– VI har synpunkter vad gäller synen på Propulsion. Vi delar inte nämndens åsikt. Det kommer vi att ta till Överdomstolen, säger Jesper Arvenberg till Trav365.

Här kan du läsa STAD:s beslut. [Extern länk]

Fakta: Detta har hänt i Propulsion-härvan

 • 31 maj: Propulsion vinner Elitloppet
 • 2 juni: Norska tgn.no går ut med uppgifterna om att Propulsion uppges nervsnittad, något som är förbjudet att tävla med.
 • 3 juni: Svensk Travsport sätter startförbud på Propulsion och en utredning inleds.
 • 5 juni: Daniel Redén uttalar sig för första gången i en text på sin hemsida.
 • 6 juni: Svensk Travsport tar in experthjälp i form av en extern jurist: – Jag tror den här personen kommer bli viktig i utredningen, sa Maria Croon, vd för ST.
 • 8 juni: Ägare till hästar som slutat bakom Propulsion i lopp kräver miljonbelopp av förbundet Svensk Travsport.
 • 12 juni: ST meddelar när utredningen kan vara klar: ”Utredningen om Propulsion pågår med hög intensitet. Jag förstår att många väntar på svar, men ett omfattande arbete återstår och frågeställningarna är många och komplexa. Det är angeläget att alla fakta kommer fram och att alla parter ska höras så det kommer troligen ta veckor innan utredningen är klar”, skrev Maria Croon.
 • 3 juli: Daniel Redén uttalar sig för första gången i media efter att bomben briserade. Till Trav365 sa han: – En ren knockout - jävligt tungt mentalt.
 • 7 juli: Svensk Travsports säkerhetschef Steen Morten Johansen får sparken, mitt under brinnande utredning: – ST vill lägga skulden på mig, sa Johansen till Travronden.
 • 20 augusti: Meddelande om att utredningen kring Propulsion försenas. – Jag kan inte säga ett exakt datum, säger Maria Croon.
 • 16 oktober: Tidningen Sulkysport och dess ansvarige utgivare Claes Freidenvall går ut med uppgifter att han utsatts för ett dataintrång då hans slagningar på sitt låsta Pathway-konto (amerikanska motsvarigheten till att söka sportinfo på travsport.se) figurerar i utredningen, vilket han meddelats och förhörts om. Tidningen förbereder en anmälan till Datainspektionen för brott mot GDPR.
 • 22 oktober: Redéns juridiska ombud, Jesper Arvenberg, går ut med stark kritik gällande Svensk Travsports utredning och metoder: – Det är ju skrämmande hur en organisation som ST kan medverka till att detta skett, säger Jesper Arvenberg till Travronden.
 • 29 oktober: Svensk Travsport presenterar sin interna och externa utredning. Förbundet fastställer att Propulsion nervsnittades den 27 april 2015. Alla Propulsions resultat i Sverige stryks och 26,3 miljoner kronor ska återbetalas till nya hästägare.
Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!