Micke Nybrink

”Kan vara bättre än vi vågar drömma om”

Micke Nybrink inför Elitloppet: ”Jag bestämde mig redan samma dag som han flyttade”

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Hail Mary är Micke Nybrinks vinnare av Elitloppet 2022.
Hail Mary är Micke Nybrinks vinnare av Elitloppet 2022.

Han är utan konkurrens den mest spännande hästen i Elitloppet det här årtusendet.

Hail Mary kan vara ännu bättre än vi vågar drömma om.

Grejen är att det alltid finns en växel kvar, och en till, och en till.

Om Adielsson gör sitt jobb kommer hästen belöna honom.

Kör Erik, lita blint på honom. Och grattis.


LÄS ALLT INFÖR ELITLOPPSHELGEN HÄR

Jag bestämde mig redan samma dag som Hail Mary flyttades från Robert Bergh till Daniel Redén. Kastade mig på spelknappen. Han vinner, brakvinner Elitloppet i år. Bara han kommer till start, bara han får träna sin stora kropp på den extremt tungsprungna sandbanan ute på Redéns gård utanför Örsundsbro. Först till kvarn, tänkte jag, innan de andra fattar och oddset rasar.

Jag har aldrig sprungit på den, sandbanan men varit där ett antal gånger, plumsat runt på den i cykelskor och också, på nära håll, sett vad den gör med elitidrottarna som regelbundet kör sina pass där.

Tro inte att det är som löpbandet på gymmet med någon skön podd i örat eller den där härliga, lätt kuperade slingan i skogen där det är lätt att komma in i flytet och sväva fram med flykt i steget. Glöm det. Sanningen är tuffare. Det gör ont.

I den lösa sanden gräver vagnarna djupa spår och när de frustande och pustande springer sina intervaller, kanske åtta hästar åt gången, försöker de som ligger bakom köra i samma spår. Annars kanske gräver de fast sig och det blir ännu jobbigare att göra egen väg, att hänga med. Hästarna får slita ordentligt och det är svårt att glänsa efter några vändor. Ingen ser enormt bra ut men vissa hanterar det utan att tappa stilen. Det är högsta betyg.

Fyra rakor med en viss tid för återhämtning (mental och pulsmässig) är vad en riktigt bra tränad kanonhäst fixar. Sedan är de färdiga för duschen, mat och vila och troligtvis betydligt mer tagna än efter ett travlopp.

Där ligger nog en hel del av hemligheten av bakom framgångarna för Daniel Redén, att hästarna får muskler som tål höga halter mjölksyra och lungor och hjärta som kan pumpa blod i stora mängder per sekund. Exakt så vill så klart alla träna sina hästar men det ska genomföras med känsla och utan för mycket forcering.

Annars kan det gå helt åt helvete, att köra för hårt kan knäcka vilken världsstjärna som helst.

Är något helt annat

Därför var jag inne på att Hail Mary, som redan hos Robert Bergh var en av världens bästa hästar, kunde ta ett steg till i sin nya miljö. Jag tror på sånt, byte av upplägg, nya rutiner – många atleter har hittat ytterligare växlar på det sättet.

Bergh lade grunden, det fattar alla, och nu ska vi snart få veta effekten av Redéns upplägg.

Medge att det är spännande? Mer spännande än någonsin om ni frågar mig. Ingen häst i Elitloppets historia har varit mer mytomspunnen och karismatisk.

För Hail Mary är en sjukt bra häst. Jag gillar inte folk som säger eller skriver så, sjukt si och sjukt så. Men i det här fallet gör jag ett undantag. Sjukt bra är han, han är något helt annat.

Ni minns säkert det monstruösa loppet han bjöd oss på i Derbyt. Eller för all del
i något av de allra första loppen där han slafsade runt i låg fart och sedan, på någon sekund, växlade tempo och blixtrade iväg. Den där loja stilen som många stora idrottare har, de vet när det gäller och före allvaret är de nästan uttråkat ointresserade, kattlikt sömniga.

Kanonen blev kanonmat

Debuten för Redén missade ingen normal travgalning i hela Sverige. Den skedde i Rättvik den 6 maj, en fredagskväll då Masked Singer kunde dra åt … och motståndet kom från bland annat Seismic Wave, en kanon från stall Timo Nurmos som var med i Elitloppet 2021.

Chips och cola, alarmet på 21.00 – inget var viktigare.

Kihlström testade Hail Mary lite i starten, från spår två klev han iväg snabbt men när Disco Volante kom blåsande långt ut i banan lät de haren rusa förbi. Det här gjorde också att Seismic Wave kunde köra sig till ledningen och Hail tvingades ta dödens, positionen utanpå ledaren.

Det borde ha blivit jobbigt eller åtminstone en liten match. Men kanonen blev till kanonmat. Hail Mary slukade Seismic Wave hel, det tog bara ett par sekunder ut ur sista sväng så hade han knäckt stackaren. Efter det joggade han in som vinnare och såg ut att undra om det här verkligen var allt.

En drömlottning

Grejen med Hail Mary är att det alltid finns ytterligare växel att lägga i. Oftast behöver kusken inte arbeta sig upp i registret. Känslan i senaste loppet var att Kihlström hade både femman och sexan kvar. Krafterna i den stora kroppen tar liksom aldrig slut.

Eller det kanske de gör man vi har ingen aning om när.

Han fick spår fyra bakom bilen i sitt försök. ”Perfekt”, sa Adielsson som får lägga den här straffsparken. Nej, nu överdriver jag, så lätt är det inte. De andra är stjärnor hela högen men det kunde väl inte se mycket bättre ut? Det var en drömlottning.

Är inte god natt

Frågor: Vem i heatet ska ta emot honom? Hur sugna är de på att offra sig och riskera sin plats i finalen?

Vi bråkar inte med Hail, kommer nog de flesta att resonera. Vi hoppas någon annan dumskalle gör det.

Don Fanucci Zet är ändå regerande mästare och givetvis den som Hail Mary måste slå för att vinna Elitloppet 2022. Att det blev spår åtta i försöket är inte på långa vägar god natt för fjolårsvinnaren som hade exakt det läget i sitt heat 2021.

Då tog Kihlström tredjespår till dödens på Vivid Wise As och efter lugna 1.11 första 1 000 såg han till att bli tvåa för att sedan blåsa ner allt i finalen – från ett perfekt fjärdespår.

Gå inte på skitsnacket

Ja, jag har förenklat mycket. De andra har också knutna nävar (i alla fall i fickan) och kuskar som tror på sina hästar.

Elitloppet är inget man ställer upp i för att det är roligt. Gå inte på det skitsnacket. ”Det är en ära att få vara med… och bla bla bla …”

Alla som ställer upp tror på vad de gör och är också väl medvetna om risken med två tuffa heat samma dag. Så att det är en ren duell mellan Hail Mary och Don Fanucci Zet är inget jag lovar. Jag menar, Önas Prince fick spår ett bakom bilen och leendet på Per Nordström var så brett att det nästan fastnade. Har inte han (typ) redan vunnit sitt försök? Önas Prince är en fantastisk soldat.

Och Brother Bill, denna rysligt spurtstarka hemmahäst med sin konstiga stil. Cokstile – insatsen i Finland senast var som från en annan planet, var kom den ifrån? Sådan frukost vill jag också ha.

Kan Cokstile vara lika bra en gång till? Hans brokiga karriär gör att vi inte har den blekaste.

Men, som sagt, Hail Mary har alltid mer gas att ge. Jag tipsade Erik Adielsson om just den saken i Gävle i lördags. Han skrattade överseende men jag såg också att han på något sätt förstod vad jag menade.

Kom ihåg det nu, Adielsson, det är ingen fara. Hästen tar dig hem oavsett. Lita blint på honom.

Heaten i Elitloppet 2022

HEAT GRÖN, FÖRSÖK 1

1) Önas Prince (Per Nordström)
2) Brother Bill (Jorma Kontio)
3) Cokstile (Christoffer Eriksson)
4) Perfetto (Dagfin Henriksen)
5) Click Bait (Ulf Ohlsson)
6) Vernissage Grif (Alessandro Gocciadoro)
7) Etonnant (Anthony Barrier)
8) Don Fanucci Zet (Örjan Kihlström)

HEAT BLÅ, FÖRSÖK 2

1) Snowstorm Hanover (Magnus A Djuse)
2) Admiral As (Per Lennartsson)
3) Who's Who (Åke Svanstedt)
4) Hail Mary (Erik Adielsson)
5) Night Brodde (Conrad Lugauer)
6) Mister F Daag (Robin Bakker)
7) Vivid Wise As (Matthieu Abrivard)
8) Extreme (Björn Goop) STARTAR EJ

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!