”Helt fantastiskt – jag förstod ingenting”

Svenska jublet efter Prix d’Amérique-kvalet: ”Sjukt”

Uppdaterad 2022-01-22 | Publicerad 2022-01-17

Feydeau Seven vann Prix de Belgique och blev klar för världens tuffaste travlopp: Prix d’Amérique.

Då jublade svenska skötaren Rebecca Lejon. 

- Helt fantastiskt, jag förstod ingenting. Helt sjukt, jätteoväntat.

Jean-Michel Bazire kvalade in sin tredje häst till Prix d’Amerique då Feydeau Seven kunde defilera i ensamt majestät sista biten av Prix de Belqigue sedan stallkamraten Davidson du Pont galopperat i ledningen på upploppet.

Den som var mest glad över segern och platsen i Prix d’Amerique var troligen Feydeau Sevens svenska skötare, Rebecca Lejon, 23.

- Jag var nervös men samtidigt lugnare i dag än vad jag brukar vara för jag hade inga förhoppningar. Loppet var inte fullt och då tänkte vi att vi kunde testa eftersom han visat så bra form och han var inte trött efter förra loppet.

Rebecca Lejon har jobbat hos Jean-Michel Bazire i fyra år och det är första gången hon har en häst med i Prix d’Amerique.

- Helt sjukt, jag förstod ingenting. Jätteoväntat.

Bakom Feydeau Seven spurtade Diable de Vauvert strålande till andrapriset och trea blev Rebella Matters.

Starten fördröjd av arg spelare

En arg spelare fördröjde starten av Prix de Belgique. Den arga spelaren tog sig ut på banan och vägrade sedan helt enkelt att lämna banan och det såg nästan komiskt ut när vakter försökte fånga in mannen som dock var snabbare. Även den arga spelaren bror försökte hjälpa till i jakten. Den arga spelaren var för övrigt upprörd över att en skrällvinnare i ett tidigare lopp fick behålla segern trots att han kört innanför ett par banmarkeringar på upploppet. Domarna tyckte att vinnaren blev nedtryckt och friade. Fler och fler vakter tillkallades och till slut gav den arga spelaren upp och storloppet kunde komma i väg.

Bergh nöjd med Powers upplopp

En av hästarna som stördes av fördröjningen var svenska Prix d’Amerique-hoppet Power som hade svårt att hitta travet i provstarterna. Väl i loppet sedan hade Robert Bergh inget flyt med ryggarna han valde men Power visade ändå ett härligt formbesked då han spurtade riktigt vasst till sjundepriset. 

- Han var rullig före loppet och när det vart strul med publiken blev han lite spänd. Jag valde att gå invändigt, sen kom vi ut i andraspår på bra hästar men då hade en av dem en dålig dag och då blev det fel i alla fall. Han var ruskig fin över upploppet, ska man vara oplacerad ska man vara på det här sättet. Jag ville ha ett samlat lopp i dag, det finns ett lopp framför oss också..., sa Robert Bergh

Robert Bergh lättade honom lite och testade utan huva och enbart bomull i öronen på Power.

- Han kommer gå så i Prix d’Amerique också, ett nytt steg i karriären. Det här var hans bästa upplopp här, det här var riktigt bra, sa Robert Bergh.

Tomas Malmqvist-tränade Express Jet blev positiv fyra i händerna på Björn Goop. Hästen var snabb från start och visade även en vass slutspurt

- Det var en överraskning, han var jättefin. Han avslutade väldigt fort och det var nära att vi kvalade in, sa Björn Goop.

Lars-Ove Pettersson, Kanal75