Mejla

Michael Carlsson

”Han är något extra – spikas och vinner igen”

Carlssons GS75-tips • Analys lopp för lopp • Systemet söndagen den 3 juli

Daniel Redéns Xanthis Harvey spikas på GS75 med Örjan Kihlström i sulkyn.
Daniel Redéns Xanthis Harvey spikas på GS75 med Örjan Kihlström i sulkyn.

TRAV

Hagmyren med sitt korta upplopp på 161 meter är värd för Grand Slam 75.

Fem av sju lopp på miljonspelet är kallblodslopp – men säkraste spiken hittar vi på varmblodssidan.

Daniel Redén har ett jättelöfte i sin obesegrade treåring Xanthis Harvey – och jag tror inte att hästen vet hur det känns att förlora även efter dagens tävlingar.


ANNONS: Här kan du ta rygg på Sportbladet-experternas andelssystem på GS75. Spelstopp 15.00. [Extern länk]


GS75-1:

1 Missle Hill har inte fått till det i år ännu men har en lämplig uppgift här – rent motståndsmässigt – för att kunna ta sin första årsseger. Men han kan näppeligen försvara ledningen från innerspåret som det är knepigt att hålla upp täten ifrån på Hagmyren. Det är flera startraketer utvändigt och det lär gå undan från början. Missle Hill var senast trea i Rättvik bakom Antonio Trot och Diamanten och Daniel Redén var nöjd med sin häst och tycker han gick jättebra. Kan givetvis vinna om han kommer till i loppet.

Annars så är de startsnabba hästarna 4 Lawmaker (materialfel mitt i loppet senast), 6 Remarkable Feet och framförallt 8 From The Mine (diffus form) normalt heta motbud. För den som kommer till spets över den korta distansen är förstås mycket vunnet.

GS75-2:

2 Dunungen hade en fantastisk säsong i fjol som treåring och vann både det svenska samt norska Stokriteriet. Båda gångerna från utvändigt om ledaren dessutom. I år har hon dock inte fått till det i sina två starter och Jan-Olov Persson tycker inte att det har varit något tryck i hästen. Hästen tränar dock bra enligt Persson och nu är blir det barfota runt om för första gången i år. Dessutom hoppar Örjan Kihlström upp i sulkyn för första gången och normalt sett är det en riktigt bra chans. Formen lär nog infinna sig när som helst med tanke på stundande derbykval. Men lite svårbedömd är nog hästen trots allt.

5 Bato Tösen var tvåa i det svenska Stokriteriet i fjol bakom Dunungen. Kapacitet finns men inte heller hon har övertygat i årets två starter. Gav sig i spets senast och var inte som bäst. Är startsnabb.

8 Nordsjö Anna tillhör också de bättre i kullen och har nu årsdebuten avklarad. Lär gå framåt mycket med loppet i kroppen men har ett svårt läge med spår åtta bakom bilen.

GS75-3:

2 Xanthis Harvey är något extra säger Daniel Redén och det är bara att instämma. Den treårige hingsten efter Propulsion ser ut att vara ett löfte utöver det vanliga. Han har lekt sig till två imponerande segrar på två starter och lär nog inte förlora på länge som det känns. Han har vunnit helt åkandes med gott om krafter kvar båda gångerna och felfri står han i en klass för sig i det här gänget. Given spik och toppchans oavsett position i loppet.


ANNONS: Här kan du ta rygg på Sportbladet-experternas andelssystem på GS75. Spelstopp 15.00. [Extern länk]


GS75-4:

5 Holter Odin tävlade mot kulltoppen i fjol som treåring och var tvåa i det Norska Kriteriet och sexa i det svenska Kriteriet. Vann direkt i årsdebuten från dödens och har sedan tagit ett par andraplatser. Senast som tvåa bakom kullens etta Brenne Odin. Möter lite enklare motstånd nu och från ett bra läge är han ett hett segerbud.

10 Dellenit fick Mats E Djuse i sulkyn senast och då spurtade hästen vasst till seger (dött lopp med Holms Herkules). Tidigt motbud igen liksom 1 Tangen Ove som även han var med i de båda kriteriefinalerna i fjol och som nu årsdebuterar från ett gynnsamt läge med innerspår bakom bilen.

GS75-5:

8 Oppgårdsdrängen har alltid visat hög kapacitet och en av de bästa i sin kull. I fjol kan det ha varit segern i Svenskt Kallblodsderby som rök när han snubblade till och galoppera kort före mål när han var på väg att koppla grepp. Efter segern näst senast gjorde han på nytt ett bra lopp som tvåa i Finland senast, då det blev lite opassande kört för hans del. Kommer han bara till från spår åtta bakom bilen är han på nytt med och slåss om segern.

Stallkamraten 4 Solhöjdens Drake har gjort tre starter för sin nya tränare Jan-Olov Persson och hästen har gjort bra lopp med tre tredjeplatser. Har mött tuffa konkurrenter och startat med flera tillägg varje gång. Nu står hästen betydligt bättre till med spår fyra bakom bilen och han kan öppna bra. Det känns som att han står lite på tur för en seger och inte omöjligt att den kommer här, nu med Örjan Kihlström i sulkyn.

1 Kalmar var betydligt bättre senast än gången före och var riktigt bra när han vann V75 i Östersund på en krävande bana. Hästen travade bättre än tidigare enligt Henrik Svensson men han lär bli över från början då innerspåret bakom startbilen inte är optimalt.

GS75-6:

Tre hästar höjer sig lite över mängden här och det klart bästa läget av dessa har 4 Filip Ess. Han har återigen hittat stilen i år och gjort flera fina prestationer. Senast var han med i en stenhård öppning när han kördes för ledningen länge. Hästen föll med flaggan i topp och var riktigt bra som tvåa. Kommer han till ledningen här, måste formstarka Philip Ess ha en riktigt bra chans över den korta distansen.

11 Bellfaks hade inget flyt med positionerna i Elitkampen och sköt till bra som fyra den sista biten mellan hästar, och det var inte slutsålt i mål. Senast var han inte långt efter Månlykke A.M. i Oslo efter att avslutat sista 800 metrarna efter 1.17,7. Spår elva är vad det är över kort distans och på Hagmyren. Men Bellfaks blir segerfarlig ändå i det här gänget.

10 Åsrud Vilja årsdebuterade med att vara femma i Elitkampen och satt gången efter fast med krafter kvar. Den här krutgumman upphör aldrig att förvåna och kanske kan speeda ner samtliga för Örjan med rätt resa.

GS75-7:

1 Grude Tilla har hittat nya växlar i sin nya regi hos Jörgen Westholm som har satt henne i fin form. Stoet har tagit två segrar och två andraplatser på de fyra senaste starterna. Senast gjorde hon en stark insats från 40 meters tillägg och avslutade vasst till andraplatsen efter strul på vägen. Nu har tränare Westholm hittat en perfekt uppgift, då Grude Tilla står perfekt till på start penningmässigt. Hon kommer att leda loppet väldigt länge, och troligen till mål. Är ytterligare ett alternativ till spik för de som vill.

Jag väljer dock att dubbla systemet med kapable V75-vinnaren 3 Tekno Lynet som närmar sig toppformen med flera lopp i kroppen. Att han nu förstärks med Ulf Ohlsson i sulkyn känns också mycket intressant.


ANNONS: Här kan du ta rygg på Sportbladet-experternas andelssystem på GS75. Spelstopp 15.00. [Extern länk]


Söndagens tre bästa tips


2 Xanthis Harvey (GS75-3) 

Obesegrat jättelöfte hos Redén. Vinner igen.


4 Solhöjdens Drake (GS75-5)

Står på tur för en seger efter bra insatser på slutet. Bästa läget på länge.


1 Grude Tilla (GS75-7)

Gjort det riktigt bra hos Westholm. Står väldigt bra till. Toppform och toppchans att leda runt om.

Micke Carlssons GS75-system

GS75-1: 1–8–4–6 (2–5)

GS75-2: 2–8–5 (1–11)

GS75-3: 2 Xanthis Harvey (7–1)

GS75-4: 5–10–3–1–9–2 (4–8)

GS75-5: 8–1–4–7–3 (6–5)

GS75-6: 11–10–4 (6–5)

GS75-7: 1–3 (4–10)

Systemet är på 2160 rader / kronor.


ANNONS: Här kan du ta rygg på Sportbladet-experternas andelssystem på GS75. Spelstopp 15.00. [Extern länk]


Av: 

Michael Carlsson

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Grand Slam 75-tips

Trav

Daniel Redén

Örjan Kihlström

Jan-Olov Persson