Torbjörn Jansson: ”Det har gjort riktigt ont...”

Travlegendaren om skadan som stoppat honom från tävlingsbanan • Då kan han vara tillbaka: ”Mycket bättre”

Torbjörn Jansson har inte kört travlopp sedan den 16 november då han drabbades av diskbråck.
Torbjörn Jansson har inte kört travlopp sedan den 16 november då han drabbades av diskbråck.

Kuskstjärnan Torbjörn Jansson har inte kört travlopp på tre veckor.

Anledningen: ryggproblem med stora smärtor som följd.

Men nu kommer glädjande besked.

– Jag känner mig lite bättre och hoppas vara tillbaka om två veckor, säger den 67-årige travkusken till Trav365.

Torbjörn Jansson är en av de allra största inom svensk travsport – genom alla tider.

Den 67-årige kusken har i princip vunnit alla stora lopp som går att vinna och kört stjärnhästar som Meadow Road och Peace Corps.

Jansson var tidigare också travtränare men de senaste åren har han varit verksam som ”catchdriver”, det vill säga som kusk åt andra tränare.

2018 blev 67-åringen utsedd till Travets Hedersambassadör och senare samma år även invald i travets Hall of Fame.

Torbjörn Jansson har i år kört in över sex miljoner som kusk men sedan mitten av november har han inte synts till på tävlingsbanan.

Drabbats av diskbråck: ”Väldigt jobbigt”

Skälet till den ofrivilliga frånvaron är ryggproblem, något som facktidningen Sulkysport var först med att rapportera om.

När Trav365 under tisdagen når Torbjörn så är det en försiktigt optimistisk kusk som berättar om hälsostatusen och framtiden.

– Jag har drabbats av diskbråck. Tidigare har jag aldrig haft några ryggbesvär, aldrig någonsin. Men nu händer det och jag vet inte vad jag ska skylla på. Det har naturligtvis varit väldigt jobbigt och det har tidigare gjort riktigt ont, så mycket kan jag säga, säger ”Tobbe” och fortsätter:

– Jag har haft bra hjälp av en vass läkare (specialist i ortopedi) i Eskilstuna, Ingemar Ekman. Han sa direkt att det inte rörde sig om någon muskelbristning utan att det var just diskbråck. Jag har inte fått någon behandling då det inte är så mycket man kan göra, men jag har varit på magnetröntgen men de svaren dröjer länge, så jag vet inte riktigt än exakt.

Hur mår du för dagen och när tror du att du kan vara tillbaka på tävlingsbanan?

– Det har blivit mycket bättre och jag skulle tro att jag kan köra lopp om ett par veckor, det år så det känns nu. Som det känns i dag kommer det att gå över. Diskbråcket trycker på nerver, framsidan av låret, det har varit riktigt smärtsamt. Jag har haft besvärligt att sova, men jag är varken första eller sista som drabbas av sånt här.

Torbjörn Jansson mår bättre och hoppas vara tillbaka som kusk om två veckor.
Torbjörn Jansson mår bättre och hoppas vara tillbaka som kusk om två veckor.

”Jag är en realistisk människa”

Torbjörn Jansson har varit inblandad i åtskilliga olyckor och incidenter under sin långa travkarriär.

För två år sedan, nyårsaftonen 2019, drabbades han helt plötsligt av en hjärtattack – men de som känner Torbjörn vet att han inte klagar i onödan.

– Jag hade tur och fick snabb hjälp då när jag drabbades av hjärtattacken. Allt känns bra och jag går på regelbundna kontroller. När jag nu inte kan köra travlopp så tar jag en hel del promenader, jag kan nu gå ordentligt, tidigare var jag tvungen att använda kryckor.

– Jag är en realistisk människa som inte ältar saker. Jag rättar mig efter hur det ser ut, det är ingen idé att gå och tänka för mycket. Jag har ätit lite smärtstillande när det var som värst, men inte mycket, avslutar kuskproffset.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN