”Hoppas kunna tacka alla er personligen”

Camilla Olsson om tiden efter Simons död, insamlingen, nya hästen: ”Värsta månaden i mitt liv”

Camilla Olsson tillsammans med Red Hot Chili.
Camilla Olsson tillsammans med Red Hot Chili.

Den populära outriderhästen Simon skadade sig så illa att hans liv inte gick att rädda den 23 juli.

Nu har hans ständiga följeslagare Camilla Olsson hittat en ny häst – tack vare stjärntränaren Svante Båths insamling efter tragedin.

– Jag ska försöka återgälda Svante och alla som bidragit genom att jobba häcken av mig, säger Camilla till Trav365.

Få historier har på senare år berört så många i trav-Sverige så mycket som den om Camilla Olsson och hennes Simon. Sagan om den folkkäre outriderhästen fick ett abrupt slut en lördag på Axevalla under juli månad då han under tävlingsdagen skadade sig så pass illa att hans liv inte gick att rädda.

Direkt efter incidenten startade Svante Båth en insamling som lyckades generera nästan 400 000 kronor. Pengarna kan omöjligen ersätta bäste vännen Simon, men en del av dem är tänkta att användas för att inhandla valacken Red Hot Chili, något Olsson nyligen avslöjade på sina sociala medier.

”Vi är otroligt tacksamma”

På sikt kanske proffstränarens initiativ kan läka de djupa sår som hon dagligen känner av.

– Utan Svante hade det inte funnits någon möjlighet för mig att överhuvudtaget fortsätta. Ekonomiskt hade det inte fungerat eftersom alla mina sparpengar, 12 000 Dollar, spenderats för att skicka över Simon till Sverige, berättar Camilla för Trav365 och fortsätter:

– Både jag och mina föräldrar har ringt och tackat honom, vi är otroligt tacksamma för det han gjort. Jag ska försöka återgälda Svante och alla som bidragit genom att jobba häcken av mig. En dag hoppas jag kunna tacka alla er personligen ute på någon bana.

Red Hot Chili, eller ”Chili” som han kort och gott kallas i sitt nya hem, var en gång i tiden en framgångsrik galoppör med drygt 2,7 miljoner kronor intjänat. En häst av fint påbrå och helbror till Jimmy Mack, Årets Häst 2012. Chili gick för en tid sedan i pension och befinner sig sedan i lördags hos Olsson.

– Jag hittade honom genom en kompis som jobbar för hästens tidigare tränare Patrick Wahl. De letade efter ett nytt hem åt Chili så jag åkte över till Stockholm förra helgen. Han är jäkligt snygg och jag slog till direkt. Vi hade tittat på ganska många hästar och det var då mest ”nä, nä, nä”.

– Jag tror att han trivs jättebra hos oss och går nu in i en ganska tuff träningsperiod med mycket, mycket svett. Vi ska se om han accepterar andra hästar bredvid sig.

”Han är jäkligt snygg och jag slog till direkt”, säger Camilla Olsson om ”Chili”.
”Han är jäkligt snygg och jag slog till direkt”, säger Camilla Olsson om ”Chili”.

Tar hjälp av Untersteiner

Camilla berättar vidare att köpet av Red Hot Chili ännu inte är genomfört, detta eftersom hästens ägare till varje pris vill att hans ögonsten ska trivas i sin nya miljö. Olsson har således erbjudits en 90 dagar lång testperiod.

– Det tycker jag är jättebra, och dessa människor verkar verkligen bry sig om Chili. Patrick är en helt otrolig man som ringde mig i morse för att höra hur hästen mår.

– Om fyra till sex veckor hoppas jag åka till Axevalla eller Halmstad och där rida honom på banan. I Halmstad har jag Johan Untersteiner som gärna hjälper mig med det. Jag har pratat med honom på sociala medier och han vill verkligen att jag ska komma tillbaka.

Många undrar säkert hur man formar en beprövad äldre galoppör till att bli duktig på sitt nya yrke, det som outriderhäst. Camilla förklarar detta på följande vis:

– De får lära sig att gå lite långsammare och styras med bara en hand istället för två. Det viktigaste är att de inte vill sparka andra hästar och det märker man ganska fort som ryttare.

– Dessutom måste de hålla sig lugna ute på banan och inte bli upprörda om något händer. Chili verkar dock vara cool bland publik så jag tror inte att det ska vara något problem för honom.

Om allt går som det ska, när kan vi i så fall få se hästen göra debut under en tävlingsdag?

– Förhoppningsvis om tre månader, även om man i början kanske inte kommer att kunna fånga lika många lösa hästar som med Simon. Det brukar dock bli bättre och bättre ju längre de får arbeta.

”Då började jag gråta”

Hon och Simon blev på kort tid unisont hyllade av kuskar, tränare, experter, banpublik och gemene man framför tv:n då superduon gjorde succé på Halmstadtravet en torsdagskväll i juli. Tillsammans hade de räddat upp flera potentiellt allvarliga situationer under tävlingsdagen och folket tog dem till sina hjärtan.

– Jag känner mig väl inte riktigt som en hjälte men har läst på sociala medier och då hade jag nästan tårar i ögonen. Helt otroligt. Även Simon, som tycker om publik, tänkte att detta var ”wow”. Själv är jag lite blygare. I USA är det så vanligt att man har en outrider, där gör jag bara mitt jobb, men här i Sverige blev det lite annorlunda, sa Camilla när Trav365 fick sig en längre pratstund med henne dagen efter.

Rör det fortfarande upp mycket känslor inombords när media, bekanta och fans runt om i landet tar upp hans namn?

– Ja, det gör det. I lördags höll jag på att packa upp mina lådor inför att Chili skulle komma till stallet. Då hittade jag Simons träns, som jag inte rört sedan olyckan, och började gråta. Det ska jag ta ett kort på och pensionera men annan utrustning kommer att leva vidare på framtida hästar.

– Min familj har varit helt otrolig. Både föräldrarna som jag bor hos, men också min bror, hans tjej och barnen som låtit mig jobba extra i deras affär. På så vis har jag haft något att göra och inte behövt sitta hemma om dagarna.

”Folk förälskade sig i honom”

Simon kremerades på djursjukhuset i Skara och Camilla kommer inom kort att bestämma sig för vad hon vill göra med askan.

– Jag tror att den ska spridas ute på en travbana någonstans, eftersom det är där han vill vara. Jag hoppas att folk ska minnas honom som en häst som älskade sitt jobb, som i samband med tävlingsdagen i Halmstad.

Det har blivit mycket tårar de senaste veckorna, ett tag funderade hon till och med på att sluta helt, men Olsson har nu bestämt sig för att satsa vidare.

– Det har varit den värsta månaden i mitt liv. Jag börjar dock äntligen se ljuset i tunneln. Simon hade en effekt på människor och sålde in sig själv. Folk förälskade sig i honom, både i Sverige och USA, och fick med mig på köpet.

Tidigare under sommaren hade Camilla en förhoppning om att i framtiden utbilda nya outriders och ska man lita på henne så lever den drömmen ännu i högsta grad.

Slutligen kan vi avslöja att det inom kort dyker upp ytterligare en häst i stallet. Olsson har nämligen gjort klart med fyraårige Mirach, också han en galoppör.

– Han vann något stort lopp som tvååring och är... grå! Kanske blir han en liten Simon i framtiden? Vi ska hämta upp ”Milly” på torsdag. Det var faktiskt den första hästen som jag tittade på och sa direkt till mamma och pappa: ”Honom vill jag ha!” På vägen dit körde vi förbi en affär som hette något med Simon och då kändes det som ödet, avslutar Camilla.

Camilla Olsson och Simon.
Camilla Olsson och Simon.
Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN