Kihlström: ”Det betyder extra mycket för mig...”

Stjärnkusken berättar om Kriteriets betydelse • Jagar åttonde segern i miljonloppet • Minnena: ”Det var länge min dröm”

Örjan Kihlström kan vinna sin åttonde titel i Svenskt Travkriterium.
Örjan Kihlström kan vinna sin åttonde titel i Svenskt Travkriterium.

Örjan Kihlström har vunnit Kriteriet sju (!) gånger.

Nu berättar stjärnkusken om jakten på ännu en titel, miljonloppets betydelse och milstolpen för 21 år sedan.

– Kriteriet var det första riktigt stora lopp jag vann. Det glömmer jag aldrig, säger den 60-årige catchdrivern till Trav365.

Kriterielördagen på Solvalla har kraftigt förstärkts.

14 superlopp ska avgöras, en särskild fondering av prispengar har medfört att V75-spelet har en jackpott med minst 100 miljoner till en ensam vinnare.

Men den största uppmärksamheten riktas mot de två årgångsloppen för de treåriga hästarna, Svenskt Trav-Oaks (V75–4) och Svenskt Travkriterium (V75–6).

För stona är förstapriset 2,8 miljoner kronor och för killarna i Kriteriet delas fyra miljoner ut till vinnaren.

”Största dagen i min karriär”

60-årige stjärnkusken Örjan Kihlström har vunnit i princip alla storlopp som går att vinna under sin karriär. Kriteriet har han tagit hem hela sju gånger tidigare.

Just Svenskt Travkriterium är mer känslosamt för Kihlström än de flesta andra löpningar, då han nådde milstolpen i just det här storloppet för 21 år sedan.

– Tidigare i min karriär var det länge min dröm att vinna något av de tre största loppen, så som jag tycker. Det var Kriteriet, Derbyt och Elitloppet. 2001 tog jag hem Kriteriet med Stefan Hultmans From Above. Det var väldigt stort då det var det första av de stora loppen för mig, glömmer jag aldrig. Dessutom hade jag vunnit Oaks strax innan. Än i dag håller jag det som kanske den största dagen i min karriär. Det betyder extra mycket för mig, säger Kihlström.

Kvalade in fyra hästar: ”Måste välja”

De två senaste åren har Kihlström vunnit Kriteriet, då med Brambling och Francesco Zet.

Inför årets upplaga lotsade han in fyra hästar till finalen från stall Zet och Daniel Redén. Tre av dem vann sina försök men valet i finalen landade till slut på Xanthis Harvey (spår 10) som ”bara” slutade tvåa i sitt kval, bakom förhandsfavoriten till slutsegern, Bedazzled Sox.

– ”Xanthis” har hela tiden känts som en lovande häst, jag vet att Daniel Redén fortsatt hoppas mycket på honom. Det var ett svårt val, de andra är också bra, absolut inget lätt val men man måste välja.

Med vilka förhoppningar går du in i loppet?

– Han gick bra i kvalet men uppgiften blev för svår med dödens utanför favoriten. Nu är vi lite utlämnade och behöver tur härifrån. Han är inte någon favorit men man kan inte räkna bort honom heller med hans kapacitet, det är en outsider. Får Bedazzled Sox bestämma i ledningen blir det svårt, men blir det lite körning då öppnar det upp.

Av alla Kriteriesegrar du tagit. Går det att säga vem som var bäst då i det skedet?

– Jag måste säga tre hästar. From Above, Maharajah och Francesco Zet. De är alla unika hästar. From Aboves karriär blev kort och han blir ofta lite bortglömd men man ska komma ihåg att han hela tiden fick kämpa mot Gigant Neo under hela sin unghästkarriär och ändå lyckades vinna Kriteriet, sedan också Elitloppet.

Segern i Kriteriet 2001 med From Above är en av karriärens höjdpunkter för kuskgiganten.
Segern i Kriteriet 2001 med From Above är en av karriärens höjdpunkter för kuskgiganten.

Ligger lågt i stonas final: ”Svårt”

Örjan Kihlström har vunnit Svenskt Trav-Oaks åtta gånger.

I år kör han det treåriga stoet Carbonfiber, tränad av Mattias Djuse.

Läget gör det besvärligt och motståndet stenhårt, faktorer som gör att Kihlström ligger lågt.

– Vi slår verkligen ur underläge här. Det ser på förhand svårt ut. Jag har inte kört hästen tidigare men det blir svårt att vinna, avslutar 60-åringen.

Förstapriset i Oaks och Kriteriet dubbleras då hästarna deltar i premiechansen. Vinnarna tar hem 2,8 miljoner respektive 4 miljoner.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!