”Slår det här gänget på vilket sätt han vill...”

Foto: Mats Engfors, TR Bild
Propulsion vinner Årjängs Stora Pris enkelt, enligt experten Michael Carlsson.
TRAV

I fjol levererade han ett av de värsta upplopp vi har sett – och blev knappt slagen tvåa.

I år kör Örjan Kihlström i tid och då krossar Propulsion allt i Årjängs Stora Sprinterlopp.

Ni minns säkert det rykande upploppet från fjolårets upplaga av storloppet i Årjäng. Propulsion låg bland de sista när man svängde in på upploppet och de flesta trodde nog på en femte, sjätteplats i det läget för hästen.

Men efter en rasande spurt via 1.05 sista 400 metrarna fattades det en kort nos för att nå fram till den ledande och vinnande Dante Boko. ”Jag har aldrig åkt så fort över ett upplopp”, lär Örjan
Kihlström ha sagt efteråt enligt tränaren Daniel Redén.

I årets upplaga behöver han nog inte åka lika fort till slut för att vinna. Efter den imponerande segern i Norrbottens Stora Pris
i Boden är Propulsion redo att ta det här gänget hur han vill på styrka. Det kan mycket väl bli
en kross från ”dödens” och jag spikar den vrålstarka och nu formtoppade hästen utan att tveka trots läget.

Det är som alltid fest när Sveriges vackraste travbana Årjäng kör den här V75-dagen och räkna med uppåt 15000 runt den pittoreska banan och långa köer, så var ute i god tid.

I spets blir han svårslagen

Vi inleder även med en spik och det med andrahandaren Jaques Noir som har hysterisk form.
Han forsade runt fältet från
40 meters tillägg i högsommarvärmen senast och vann på 1.12,7 med krafter kvar (hur många gör det på en snabb sommarbana i den klassen?).

Jaques Noir öppnar bra bakom bilen om kusken vill, har blivit allt snabbare, och det handlar om att hålla ut favoriten Uppohoppa som finns på utsidan, och det tror jag är goda chanser när de är sida vid sida i starten.

Den långa distansen är ett plus och en Jaques Noir i spets blir väldigt svårslagen men kan även vinna från andra positioner.

Det blir även en tredje spik på systemet för att få utrymme att måla på rejält med streck i de
andra öppna loppen.

Eelis var i ordningställd för att vinna i Margaretas Unghästserie senast men efter att ha snabbstartat till ledningen så ödelade en galopp chanserna i första kurvan. Hästen såg sedan dunderfin ut när han joggade med bakom de andra i 1.10-tempo sista 800 metrarna och hade knappast förlorat det loppet felfri.

Nu känner Carl Johan Jepson hästen bättre och eftersom Eelis inte är osäker normalt och är startsnabb så tror jag på snabb revansch för duon. 

Barfota för andra gången

I V75-2 gjorde Cavidendron en otrolig prestation när hon vann senast – trots ett lopp i tredjespår runt om. Förvisso var det ett billigt sällskap men duon Magnus Dahlén som tränar och Carl Johan Jepson som kör har ruggiga framgångar tillsammans.

Nämnas bör att Mellby Euphoria ska tävla barfota runt om för andra gången i karriären.

Kallblodsloppet i V75-3 ser vidöppet ut och det blir många streck, inte fel att helgardera
heller. Goop upp på formstarke Vertigo Knekten, som eventuellt ska tävla barfota runt om, är
förstås högintressant.

Sedan gillar jag Mofaksan mycket och den nyblivna vinnaren av Sto-SM är inte borta trots dubbla tillägg.

Skrällen då? Varför inte Vollanfaks, som står bra till.

Den fjärde avdelningen ser också öppen ut och här drar jag till med en 1-procentare(!) i Herakles. Hästen har visat jättefin form, höll starkt från dödens senast, har vunnit över distansen och blir nu rejält kuskförstärkt med Erik Adielsson i vagnen. Han är snabb ut och det är som bekant även
kusken från springspår...

Här kommer en smällkaramell till, 3-procentaren Hickothepoo i V75-6. Ruggigt intryck senast och inte borta trots tuffare emot.

avMichael Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM

V75

V75-tips