Maharajah vinner – går för fullt i mål

TRAV

Micke Nybrinks krönika

En världsstjärna.

En blivande stjärna.

En jäkligt bra hare.

Det är vad Åbys V75:a handlar om. Och så en liten jackpott förstås.

Det är SM-dag på Åby och det är inte många som klagar. Den stora grejen är att Sveriges bästa häst gör comeback, Maharajah börjar marschen mot Prix d’Amerique i Svenskt Mästerskap, V75-3. Det är alltså han som är världsstjärnan.

Förra året vann Torvald Palema SM men i år får han finna sig i att slå ur under-läge. Torvald är inne på upploppet av sin lysande karriär och vi kan inte begära att han försvarar titeln, även om han blixtrat förbi mer än en gång just på Åby.

”Vassare än han brukar”

Maharajah är svårbedömd. Det är självklart att han inte är i full form. Vore han det redan nu så har Stefan Hultman gjort något fel. Här handlar allt om tajming, formen ska infinna sig i mitten av januari. Ändå, jag kan inte få in i min skalle att han ska förlora. Visst, han brukar behöva något lopp och har setts rostig förr i sina återkomster.

Men nu låter Hultman extra nöjd, säger att han är vassare än han brukar vara efter en paus. Dessutom talar distansen för

honom, han kommer att gå för fullt in i mål. Det kan bli så att han är

före Yarrah Boko in i första sväng och körs till ledningen. Ingen, förutom möjligen Yarrah då, svarar Maharajah om han kommer ångande tidigt. I ledningen tar inte en av världens bästa hästar stryk, även om loppet körs på en fotbollsplan med öppna spår överallt.

Sambuca är sylvass

Mellby Sambuca (V75-1) är den blivande stjärnan. I Svanstedts regi har han hittat en form och stil som gör att han brakar genom klasserna. Senast gick det rykten om att han inte var på topp. Det kanske han

inte var heller men han vann ändå bombsäkert efter en visslande snabb avslutning. Nu rapporterar stall Svanstedt att hästen kommer vara back in business och att det blir barfota igen. Ja, han är svårslagen och att jag ändå dubblar systemet beror på att jag står för mitt ord.

För när jag såg Leonas Yeti göra debut för Per Lennartsson senast på Solvalla lovande jag mig att ta med honom i nästa start, oavsett.

Hästen smög med i tredje inner i ett V64-lopp som vanns av Le Cannibale och såg grym ut över mål. Leonas Yeti är Ben Johnson-snabb bakom bilen och kan sno åt sig ledningen. Sen säger Lennartsson att han vill köra där. Det är inget jag skulle satsa allt på – att släppa till Mellby Sambuca kan vara ett alternativ. Det där får Per sköta, taktik är till för att ändras vid behov, bara han ser till att Svanstedts pålle får smaka lite.

Staro Divine är haren

Haren heter Staro Divine och startar i V75-6, Sto-SM. Hon tar en lugn start men redan efter 250 meter kommer hon. Täten är målet och visst leder hon länge. Men jag har ändå känsla för att hon kan förlora. Distansen är inget plus och motståndet knivskarpt. Om Dileva Käll får tassa med i draget avslutar hon sylvasst . Det andra hotet kommer från Staro Divines stallkompis Olivia Lavec. Hon är en tanks som gynnas kraftigt om

farten blir hög, vilket har hänt när Staro Divine är med.

Baronen kan skrälla

Mina skrällbud: Borga Baron (V75-2) som satt fast med rubbet sparat senast, rygg ledaren och slut? Astonishing Ride (V75-4) som kan massor och var sjuk senast. Hot Pot (V75-5) som visat kanonform i ny regi.

Jag singelstreckar Jackal Face i V75-7. Han är bra precis hela­ tiden, har innerspår bakom bilen,­ öppnar fort och körs av en kille som kör som en gud på open stretch-banor, Johnny Takter. Kolla hur han gör. Så går det till. Så vinner man på Åby