Planerar flytt – för att bli bäst

1 av 2 | Foto: Robert Bergh skålar i skumpa med ishockeystjärnan Daniel Sedin.
TRAV

Travtränaren Robert Bergh har haft ett fantastiskt år.

Nu planerar han att flytta från Bergsåker i Sundsvall.

För att bli nummer ett.

Robert Bergh har i år vunnit Elitloppet och flera andra storlopp, samt kört in mer pengar än någonsin i Sverige.

Han är känd som ishockeystjärnornas favorittränare – profiler som Peter Forsberg, bröderna Sedin och Henrik Zetterberg har haft sina hästar i ”Bergharns” träning.

På lördag är det V75 på Bergsåker men nästa år riskerar banan att bli av med sitt största affischnamn.

– Jag har kanske för lite hästar för att kunna kriga på riktigt om förstaplatsen i landet, säger Bergh.

– Jag har gått och funderat det senaste halvåret på att antingen hitta ett annat ställe med plats för 120 till 150 hästar eller att bygga ut hemma. Jag har lyssnat och scannat av lite vad det finns för möjligheter och gårdar ute i landet. För min egen del skulle det passa bra med något kring de stora städerna som Stockholm, Göteborg eller Malmö. Det underlättar för kommunikationen till Frankrike men det beror såklart på prisbild och vad det är för ställe.

”Alldeles för trångbodd”

– Jag är alldeles för trångbodd som det är nu med 85 hästar på gården och antingen tittar man vad det kostar att bygga ut 40 till 50 boxar hemma eller så tittar man efter något annat.

– Jag skyndar långsamt och vill inte låsa mig vid någonting, men det troliga är kanske ändå att jag bygger ut hemma. Men skulle jag hitta ett bättre alternativ så flyttar jag nog.

Robert Bergh blir i år tvåa i landets tränarliga efter Åke Svanstedt. Stallets hästar har sprungit in 23 miljoner kronor och vunnit 213 lopp. Segerprocenten på 23 procent vittnar om att det inte bara är Nahars segrar i Elitloppet och i andra stora lopp som ligger bakom de strålande siffrorna. Bergh har haft en väldigt bra bredd i sitt 100 hästar stora stall och vunnit E3-seger, Breeders Crown och hela 28 V75-lopp.

– Det har varit ett grymt bra år och vi har aldrig kört in så mycket pengar enbart i Sverige. Det året när vi körde in 28 miljoner så var tio av dem i Frankrike och det året sprang Kadett C.D. in fem miljoner.

”Vann nio av tio helger”

Vilka är de absoluta höjdpunkterna under året?

– Elitloppet med Nahar så klart men även Amazon AM:s fantastiska utveckling. När hon vann E3 i somras hade vi en otroligt bra dag då vi var etta och trea i E3 och även vann V75-final med Le Mat samma dag.

– Vi hade en period då vi var inne i zoonen och vann V75-lopp fem helger i rad inklusive dubbelsegrar. Nio av tio helger i somras vann vi på V75.

Hur är läget med Nahar och hur ser du på nästa säsong?

– Det ser bra ut. Det blev lite tjall på slutet när han galopperade några gånger och det blev fel. Han hade tävlat i 18, 20 månader och varit med i både vintermeetinget i Frankrike och resten av året så han fick en välförtjänt pust.

– Först så fick han vila i två månader i hagen och i förra veckan började vi köra honom igen. Det är bara lugn motion ännu så länge och vi ska börja köra mer i januari. Sedan hoppas jag att han kan årsdebutera i april någon gång.

Elitloppet som gäller

Är Olympiatravet det första stora målet?

– Nej, det vill jag inte påstå. Det är Elitloppet som gäller och sedan får vi se hur det blir på vägen dit. Jag vill inte starta honom för tidigt och inte att han ska tävla med broddar.

Hur ser det annars ut i stallet överlag?

– Vi har otroligt bra hästar.  Både topp och en bra bredd och även väldigt bra unghästar. Vi ligger mellan 17 till 20 stycken ett- och tvååringar i varje kull och tidigare har vi bara haft sex, sju hästar i varje.

– Jag har även fått chansen att köpa in väldigt bra starthästar så det är verkligen ett härligt gäng att jobba med. Sedan har vi dragit igång en filial i Frankrike igen och hyr 20 boxar hos Ulf Nordin i Normandie. Just nu är det 13 hästar där nere men det är mycket möjligt att vi kommer att öka antalet till 19 eller 20. Det är hästar som Kadett C.D., You Bet Hornline, Ed You, Le Mat med flera som är där.