”Han är mer laddad i år – i sin rätta matchvikt”

Av: 

Trav365

Readly Express och Timo Nurmos laddar upp för att försvara titeln i söndagens Prix d’Amérique.
Readly Express och Timo Nurmos laddar upp för att försvara titeln i söndagens Prix d’Amérique.

Som alla toppidrottare är Readly Express noga med mat och vatten. 
I jakten på att försvara fjolårssegern i Prix d’Amerique lämnas ingenting åt slumpen. 
När hästens eget hö tog slut för några veckor sedan reagerade han direkt. 
– Han tyckte inte om när han fick nytt hö. Han är känslig och vill ha sin vanliga mat och nu har han fått det igen. Allting ska vara 100 procent och då är jag trygg, säger Timo Nurmos.

På söndag smäller det på Vincennes-banan i Paris när världens tuffaste travlopp, Prix d’Amerique, avgörs. Förstapriset är drygt 4,1 miljoner kronor och distansen är som vanligt 2700 meter på den svarta kuperade kolstybben.
En av förhandsfavoriterna och ett av de stora svenskhoppen är Readly Express som ska försöka försvara sin titel från i fjol. Efter en andraplats i Prix de Bourgogne på Nyårsafton blev världsstjärnan femma i Prix de Belgique för några veckor sedan. Allting har gått helt enligt planerna säger tränaren Timo Nurmos som har rest ner fram och tillbaka varje vecka för att köra jobb med hästen. Han finns på plats på Björn Goops filial i Mortree i Normandie sedan i söndags och stannar veckan ut.
– Jag körde jobb med Readly i måndags och var nöjd. Det blev intervaller på rakbanan i uppförsbacken och jag körde på känsla. Det hade snöat i helgen och var fruset på morgonen och jag ville inte köra när det var för hårt. Därför väntade vi att köra till på eftermiddagen och då var det fin sommarbana. Jag ville att det skulle vara optimalt, säger Timo Nurmos.
Hur är vädret i Normandie just nu?
– Det är kallt, bara fyra, fem plusgrader och blåser en hel del. Det kom snö i helgen men har inte snöat sedan dess.

”Är mer laddad i år – och har blivit fin i pälsen”

Berätta om Readly Express, är det någon skillnad på honom mot när han vann Prix d’Amerique i fjol?
– Jag tycker inte att det är någon större skillnad, men lite småsaker finns det. Hästen har mer rutin i år då han har tävlat en säsong till och man ska tänka på att han bara har gjort 32 starter och det är inte mycket.
– Han är som vanligt lite småtrög i träningen men har alltid gått med öppet huvudlag. Jag testade faktiskt helstängt huvudlag på honom en gång i träningen som treåring men sedan har jag aldrig haft det på. Vi väntar med det och det är inte aktuellt med några ändringar på söndag.
– Jag tycker annars att hästen är mer laddad i år när han är i hagen än han var förra året. I fjol var han ganska lugn i hagen men man ser att han är mycket mer piggare och gladare i år. Han var lite mer laddad än vanligt i värmningen inför jobbet i måndags men i själva träningen var han lugn och fin.
– Man märker att hästen är på väg till en riktig form nu. Han tappade lite päls i måndags och när hästarna gör det märker man att de kommer i form. Han har aldrig haft någon vinterpäls men har blivit ännu finare i pälsen och vi behöver inte klippa honom. Det har hästen och hans kropp skött själva. Han har även kommit i sin rätta matchvikt nu, säger Nurmos.

”Känns ännu finare i år”

Vad säger du om de här två B-loppen som han har gjort inför Prix d’Amerique i vinter?
– Jag tycker att han presterade bättre och kändes ännu finare i det här loppen än han gjorde i fjol. Han hade också mest gått styrketräning och hade inte gått några snabbare jobb innan så det var perfekt att han fick lite speed i benen.
– Senast var det meningen att köra snällt och med skor. Björn körde heller ingenting med hästen över upploppet och allting var enligt planen. I fjol körde vi utan skor i Prix de Belgique och då blev han trea och i år körde vi med skor och han blev femma. Han fick ett tuffare lopp i år med fjärdespår runt sista kurvan och det är nästan omöjligt att komma så långt ut där det inte är någon dosering. Dessutom var det lågt tempo i loppet. Han blåste ingenting efter loppet och var inte trött.
– Jag hade först tänkt att stå över Prix de Belgique i år men tyckte sedan att det kunde vara bra om hästen fick vara med och öva lite i det franska voltstartsystemet, då han inte hade voltat på ett år.

”Är känslig med mat och vatten”

Alla elitidrottsmän och kvinnor är extremt noga med mat och vätska inför tävlingar. Hur hanterar ni sådant med Readly Express inför en så här viktig uppgift?
– Precis som i fjol köper vi vatten på flaska från en butik här nere. Eller vi får vattnet i dunkar eftersom det är så mycket. En häst dricker normalt sett mellan 30 till 50 liter vatten om dagen, men på vintern dricker de lite mindre. En häst har 40 liter blod i kroppen och behöver mycket vätska. Readly är känslig både med mat och vatten. Han dricker inte när man flyttar honom till andra stallar, och det där är lite olika, vissa hästar dricker som bara den och vissa inte alls när de kommer till ett nytt ställe.
– Jag var exempelvis inte nöjd med hans drickande i fjol när han var ute och reste till andra banor. Det gäller att han får vatten som han gillar och det är bara att jämföra med oss människor, vi dricker inte vatten från kranen när vi kommer till Paris utan vi vill ha det på flaska.

”Har egen mat med sig – gillade inte nya höet”

Hur gör ni med hästens mat när han är ute och reser och är borta så här länge?
– Han är känslig även med maten och har egen mat med sig hemifrån. Hästen är noggrann med det och vill ha sitt eget hö. Om man hade ändrat på maten så hade han inte ätit. Vi hade några dagar när det tog slut och vi fick beställa hit mer. Men då var det några dagar som han fick höet som var här nere och det tyckte han inte om. Han reagerade direkt på det. Sedan när hans vanliga hö kom ner så åt han som vanligt igen, säger Nurmos.
Hur såg du att han inte tyckte om det nya höet?
– Små saker, men är man hästmänniska så märker man sådant. Det funkade helt enkelt inte, trots att vi blandade det nya med det gamla vanliga höet.
– Precis som många toppidrottare är hästen känslig och man kan inte kräva topprestationer om de inte får det bästa. Om jag känner att hästen inte mår bra då mår jag heller inte bra. Det ska inte vara 99 procent, det ska vara 100 procent. Då är det lugn och ro.
Till sist; vad händer de närmaste dagarna fram till det stora slaget på söndag?
– Jag ska köra ett jobb till med honom under torsdagen. Sedan kan jag inte göra mer. Under fredag och lördag blir det bara lite jogging och sedan hagen för hästen.
– Det är bara att hoppas att han får vara frisk och sedan är det upp till kuskens insats på söndag. Jag är nöjd med alla förberedelser och känner mig helt trygg, säger Timo Nurmos.
Den defintiva startlistan till Prix d'Amerique blir klar under torsdagen.

MICHAEL CARLSSON, KANAL75

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!