Efter skräckskadan – åkte på ny smäll

Talangens nya skada: ”Lite uppgivet”

avChristoffer Wickman

1 av 2 | Foto: TR Bild
Sofia Frilén gör segergest

Först bröt Sofia Frilén, 27, benet på tre ställen.

När hon var på väg tillbaka så var nästa olycka framme.

– Det är helt sjukt, säger hon.

Travkusken Sofia Frilén, hemmahörande på Bergsåker i Sundsvall, hade ett lyckat år i fjol med 878 000 kronor i inkörda prispengar och i september tog hon en av karriärens största segrar då hon vann på V75 tillsammans med Ellieann.

Men en lördag i slutet på oktober i fjol var olyckan framme och sedan dess har det mesta gått emot den 27-åriga talangen.

Först bröt hon benet på tre ställen och blev borta från tävlandet i tre månader – och när hon äntligen var tillbaka, så kom nästa smäll.

Nu väntar ytterligare rehab.

”Hamnade i kläm”

Det var den 27 oktober i fjol som Sofia Frilén bröt benet på tre ställen, efter att hon nyss kommit tillbaka till stallet efter en tävlingsdag på Hagmyren.

– Det var en häst som fastnade i hagen som jag skulle hjälpa, och då hamnade jag i kläm och bröt benet på tre ställen, berättar hon.

Under rehabiliteringsperioden har också den häst som gett henne de två hittills största segrarna i form av V75-vinster, Ellieann, skadat sig allvarligt.

– Det är verkligen min favorithäst. Hon åkte ner till Frankrike och skulle tävla där, men hon hann bara med en start innan hon blev skadad. Hon är skadad i bägge gaffelbanden bak och det är allvarligt.

Är karriären över för hennes del?

– Hon ska betäckas i vår, och sedan får vi se hur det blir nästa år.

”Slipper operation”

Sofia Frilén var på väg tillbaka och körde sitt första travlopp efter skadan i slutet på januari på Bergsåker, men sedan kom nästa smäll, när hon besökte sin arbetsgivare Ingemar Söderberg.

– Jag var i stallet och skulle berätta för Ingemar att jag ville börja jobba igen veckan därpå, och då blev stallets snällaste häst bakrädd. Jag vet egentligen inte vad som hände för det gick så fort, men jag har fått en spricka i knäet och ska gå med en skena i åtta veckor, sedan får vi se.

När Trav365 når Sofia Frilén under måndagen befinner hon sig på sjukhus.

– Jag kommer i varje fall att slippa operation och det känns jätteskönt, och jag kommer snart få åka hem, berättar hon.

”Man får härda ut”

Vad är det man brukar säga, en olycka kommer sällan ensam.

– Ja, det är helt sjukt, och jag förstår inte att allting det här kan hända. Jag får hoppas det vänder nu, och att jag får tur resten av året, och även framöver.

Hur är det med smärtan, efter senaste smällen?

– Det funkar, man får härda ut.

Hur känns det?

– Det är klart det känns lite uppgivet, men man måste ändå försöka blicka framåt, och jag hoppas jag kommer tillbaka ännu starkare, jag siktar på att vara tillbaka i maj, säger Sofia Frilén.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav