”Sover två meter från hans box”

TRAV

Stjärnans skötare Lisa Skogh lämnar inte Maharajah

PARIS, GROSBOIS. Kretsen runt Maharajah fruktar för närgångna fans och journalister.

Nu vaktar skötaren Lisa Skogh sin stjärna, dag och natt.

– Jag sover två meter från hans box, jag hör allt, säger Skogh till Trav365.

I snart ett år har kretsen kring den svenske superhästen Maharajah laddat för revanschmötet i Prix d'Amerique. I fjol kom Stefan Hultmans stjärna tvåa i världens tuffaste travlopp bakom franske Ready Cash, men i år kan det bli revansch.

Dagarna innan Prix d'Amerique är enormt krävande för Maharajah. Förutom att han ska tränas regelbundet av Stefan Hultman och Lisa Skogh ska han hantera det enorma intresset kring hästen. Travfans från hela världen och journalister gör allt de kan för att få en skymt av stjärnan som står uppstallad i Ron Kuipers borg på den sagolika träningsanläggningen Grosbois utanför Paris i Frankrike.

Jobbigt tryck

Skötaren Lisa Skogh trivs med att vara i Frankrike med sin ögonsten och när Trav365 träffar henne under fredagsförmiddagen slappnar hon av med en kaffe i solen utanför Maharajahs box. Men hon tycker att trycket från journalisterna är jobbigt.

För att slippa all uppståndelse försöker hon lura bort alla entusiaster som vill träffa Maharajah. Varje dag är stjärnan ute i en hage på Grosbois. För att folk inte ska känna igen honom har hon ett vanligt, extra skitigt, täcke på hästen så att han ska se ut som ”en i mängden”.

– Man måste vara en riktig kännare om man ska se att det är Maharajah.

Sover vid boxen

Förutom det sover Skogh ovanför Maharajahs box varje natt, allt för att ha så bra koll som möjligt.

– Vi har inga vakter men jag sover bara två meter från honom. Jag hör varenda ljud och skulle hästen regera på någonting så märker jag det direkt.

Är du spänd? Sover du dåligt?

– Jag sover rätt så bra faktiskt, det är inga problem men det är spännande. Det är klart att det är kul med all uppmärksamhet, men det får inte bli för mycket.

Hur går det på söndag?

– Det går bra. Jag tror på min häst, säger Lisa Skogh till Trav365.

Patrik Fernlund, Maths Nilsson, Minimedia