Kolgjini: Han var en fantastisk människa

Foto: CLAES KÄRRSTRAND/KANAL75
FRAMGÅNGSRIK HÄSTÄGARE Lutfi Kolgjini och Bertil Knutsson firade stora framgångar ihop. Bland annat vann Sebastian K. Kungapokalen som fyraåring.

avPatrik Fernlund, Minimedia

TRAV

Miljardären och storhästägaren Bertil Knutsson, 80, är död.

Han byggde upp ett casinoimperium – och ägde flera stora stjärnhästar.

– Han var en mycket god vän en fantastisk hästägare, säger Lutfi Kolgjini.

Bertil Knutsson inledde sin bana i spelbranschen med ett roulettebord på Stadshotellet i Åmål och var sedan dominant i branschen i många år. Han kallade sig själv entreprenör och satsade gärna riskkapital i nya spännande projekt.

Han var till exempel ett av de ledande namnen bakom ett spelbolag som såldes för närmare en halv miljard kronor för några år sedan.

Den stora hobbyn för göteborgaren var trav. Han ägde avelshingstar, ston och tävlingshästar under stallnamnet Knutsson Trotting AB.

För de breda folkmassorna var han ett ganska okänt namn, men desto mer känd inom travsporten för stjärnhästar som Sebastian K..

Bertil Knutsson, 80, gick i tisdagskväll bort efter en tids svår sjukdom. Bertil Knutsson köpte sin första häst under 1960-talet och blev i och med det travfrälst.

”Hade respekt för oss”

I över 50 år var Bertil Knutsson en stor hästägare och genom åren ägde han cirka 150 hästar. Knutsson var framgångsrik med sina hästar, och ägde bland annat stjärnor som Sebastian K., Laddie och Jetong.

Lutfi Kolgjini tränade flera av Knutssons hästar, och nu berättar stjärntränaren om saknaden efter vännen.

– Han var en mycket god vän och en fantastisk hästägare. Han var väldigt lojal mot sina tränare, han hade respekt för oss aktiva och var en genuin människa. Han bråkade aldrig och var en fantastisk person, säger Kolgjini.

Sönerna tar över

Nu tar Bertil Knutssons söner över hästaffärerna, men Sebastian K. är inte kvar hos Lutfi Kolgjini. Däremot äger Knutssons söner en häst ihop med Kolgjini.

– Det är ett tvåårigt sto efter Ready Cash, den blir kvar hos mig. Bertil berättade för mig att det inte var hans val att flytta sina hästar. Det var sönerna som önskade de, och de tar över nu. Han berättade i samband med det att han inte hade så lång tid kvar, säger Lutfi Kolgjini.