Vann 67 miljoner – nu flyttas stjärnan till svenskt stuteri

TRAV

Vann Dubai World Cup och 67 miljoner – nu kommer hästen till Sverige

Dubai World Cup-vinnaren Gloria de Campeao blir avelshingst i Sverige.

Världsstjärnan tjänade totalt 67,5 miljoner kronor i karriären.

– Han kommer att stå i Ideal du Gazeaus gamla box, berättar Peter Björnsson på Alebäcks Stuteri, som fått det stora förtroendet som hingsthållare.

Foto: Vann sex miljoner dollar på ett bräde. Gloria de Campeao och jockeyn Tiago Perreira (gul mössa) vinner Dubai World Cup i mars 2010.

Sjuårige Gloria de Campeao vann nio lopp på 25 starter inklusive internationella topplopp som Dubai World Cup (världens mest penningstinna galopplopp) och Singapore Airlines Cup.

Han är en av världens fem vinstrikaste galoppörer genom alla tider i insprungna pengar räknat.

Hans karriär tog slut i somras tack vare en skada på en böjsena, under en träningsrunda hos fransmannen Pascal Bary i Chantilly.

Hingsten kommer nu att stå på Alebäcks Stuteri utanför Lidköping under säsongen, fram till juni månad 2011.

I höst ska Gloria de Campeao verka i Brasilien.

Ägaren subventionerar sin guldklimp

Penningmässigt är det kanske ett nedköp för Dubai World Cup-vinnaren att stå i "lilla" Sverige.

Men hästens ägare Stefan Friborg, svensk 62-åring från Hallsberg (bosatt i Brasilien och Dubai), vill hjälpa till att höja standarden på svensk avel.

Ett travstuteri har fått det stora förtroendet att vara sommarhem för den firade gästen, som står till reapris.

– Han kommer att kosta 3 000 kronor i bokning, plus 25 000 kronor och det tycker jag verkligen är billigt, berättar hingsthållaren Peter Björnsson på Alebäcks.

– Vi räknar med att han kommer att betäcka 60-70 ston från hela Skandinavien och kanske ännu längre bort, berättar Peter Björnsson vidare.

Levande betäckning

Just nu förbereds stuteriets hedersbox för den nye gästen. Där har travgiganter som Ideal du Gazeau och Speedy Somolli tidigare stått, även dubble elitloppsvinnaren Copiad.

– Med galoppörer är det levande betäckning istället för semin, men även om det är en skillnad i handhavandesätt är det här inget märkligt uppdrag för mig och min personal. Vi har ett tiotal fullblodsston här som ska föla och vi är väldigt positiva till att jobba med fullblod, säger Peter Björnsson.

Ansedda Alebäcks Stuteri har för närvarande travhingstarna Dream Vacation, Rite On Line och Skogans Joker stående på stuteriet.

Robert Okpu/Kanal 75