Olsson – gaska upp dig och vinn

Av: Micke Nybrink

Publicerad:
Uppdaterad:

Micke Nybrink om kusken och helgens V75

Världens bästa varmblod

– spik.

Världens bästa kallblod

– spik.

Svårt är det fasen inte.

Tur att jag hittat ett dunderdrag. Bara kusken fattar att han har toppchans.

Torvald Palema är världens bästa häst. Jag är givetvis härligt enögt blåögd när jag säger så, vill inte höra talas om urstarka fransoser och fulltankade jänkare, men jag tror i alla fall att ingen kommer hit och spöar Torvald på hemmaplan.

Bergsåker är Åke Svanstedts gamla hemmabana och ni kan vara lugna för att han är extremt sugen på att vinna banans största lopp, Sundsvall Open Trot (V75-6) med en rund miljon till vinnaren. Han har tidigare gjort det med sina stjärnor Zoogin och Gidde Palema och det känns bara logiskt att Torvald sällar sig till den skaran.

Från spår tre bakom bilen är taktiken självklar: spets, svara allt och lätt undan. Från och med i år ser det ut som om 2009 års elitloppsvinnare har psyket/modet att gå i ledningen. Håret på bröstet har vuxit ut och kaxigheten han numera visar hemma på gården kommer väl till pass när han visar vägen runt Bergsåker.

Jag tror helt enkelt att han vinner överlägset, eller i alla fall utan att bottnas.

Tro på din häst, Danne!

Hallsta Lotus (V75-4) är i stort sett lika klar. Sedan hans farsa, kallblodsfantomen Järvsöfaks, lagt av är Hallsta Lotus bäst. Han vann i urstark stil senast i Skellefteå och det enda lilla hindret i vägen är bakspåret. ”Jag får försöka låta bli att köra i tredjespår runt om”, sa Ulf Ohlsson när jag ­frågade honom vad som kunde fälla ­Lotus. Han syftade på den näst senaste starten då de brände av på V75 ­efter en mördrömsresa från tillägg på sprint.

Visst kan det strula för Hallsta Lotus. Visst kan han hamna i dåliga ryggar, tvingas ut i vida spår och inte hinna fram. Men det troliga är att det fixar sig, det här loppet vinner han nog drygt två gånger av tre.

Omgången roligaste spelidé startar i V75-2, ett vidöppet lopp över 1?640 volt. G.K.Trademark (14 procent) var ruskigt fin när han vann i Gävle senast. Började i ­tredje ytter, tog sig fram i dödens varvet kvar och blåste till ­ledningen på sista ­bortre. Då hade första rundan travats i 1.11-fart och G.K.Trademark fortsatte till överlägsen seger, odriven på 1.12,7/1?640 auto.

Det som stör är att kusken (då och nu) Daniel Olsson snackar om att hästen fick loppet kört i halsen, att det är tuffare nu och att det är bra att de fick innerspår (åttonde) för där ska den här hästen gå på V75.” Han låter inte direkt taggad och förväntansfull. Gaska upp dig, Danne. Du har bra chans att vinna det här halvsketna V75-loppet. G.K.Trademark är bäst, vindsnabb och om du bara ryggar startkanonen Donna Sarina den första biten så är du tvåa iväg. Sen får du fixa resten, lite får du klara själv (men trampa typ gasen i botten 600 kvar för jag har spikat).

Tre singelstreck alltså – två mycket troliga och ett fantastiskt roligt. Här är några tankar kring resten av omgången:

V75-1 kräver gardering. Merriment är bara stark och lär köras hela vägen. Kolla om han går barfota runt om, det är ett stort plus.

Minos Vang var kanonbra senast och kan förstås vara klar i V75-3. Men någon måtta får det vara i hånglandet med storfavoriter. Kan vi hoppas på dödens nu, eller galopp? Trav är trav. Längst ut i banan kommer… Staro Cold Carat (3 %). Sådärja.

Antingen vinner Cheek Ribb V75-5, stoloppet, eller så vet jag inte. Molly McGuire kanske?

V75-7 är ett topplopp över 2 640 volt. Utgången är oviss men Avalon Spider är jag svag för och Avanto var klart bra senast. Nahar är såklart bäst men läget… är en katastrof för just honom.

Publicerad: