Nybrinks krönika: Så har travåret 2010 varit

Foto: Micke Nybrink sammanfattar året.
TRAV

Vem är travets Don Corleone?

Vem flög högst och längst 2010?

Till vem går frökenpriset?

Vem fick ta emot årets propp?

Det och mycket annat ska ni får reda på nu.

Här är Mick Nybrinks sammanfattning av travåret 2010.

Årets spelare

Kunde ha varit jag men tyvärr kör kuskarna för dåligt med mina hästar. Nej, 2010 års bästa spelare är förstås Uddevalla-mannen som slog till när Axevalla körde V75 med dubbeljackpott den 27 februari. Den här spelaren kan sin sak, utbildad av legendariske storspelaren Anders ”Dajmen” Jonasson som han är. Systemet var gjort för att ta hela potten. Han spikade tioprocentaren Zerba G. och Tony Wallin i V75-4. Hästen ledde runt om och gav oddset 11,51. Uddevalla-mannen klarade av smällen i första, Midsummer King (tre procent), i ett lopp där många singlade Hobbe Skift. I V75-7 hade han inte med vinnande Aliens Kiss. Men sedan Tony Wallin (!) kört ut med ofräsche Foreign Life strax före start ramlade den in som förstareserv. Vinsten? 67 miljoner. Så ska de tas. Vad han gör nu? Vad tror ni? Spelar på heltid. Hur det går? Han ligge i alla fall plus i år…

Årets hemskaste ögonblick

Hela trav-Sverige stannade den 10 mars när hästkarlen, stortränaren och den av alla omtyckte Jim Frick störtade bakom Only Lavec i ett V64-lopp på Solvalla. Fallet var våldsamt, han slogs medvetslös och fick multipla invändiga blödningar i hjärnan. Kampen tillbaka har varit jobbig men fajtern Jim blir allt bättre. Tyvärr kan han inte fortsätta som travtränare – han orkar inte längre. Hårdingen Jim Frick var en av de sista dinosaurierna som tränade ett stort stall och körde lopp nästan varje dag.

Kämpa Jim!

Årets propp

Den åkte nog Åke Svanstedt på när han sänkte farten i spets med storfavoriten Lamborghini S.T. i ett V64-lopp den 24 mars. Klaus Kern bakom 35-oddsaren Bara Bäst Bowler gillade inte den hastiga temposänkningen och sände mot Svanstedt som mot ett rött skynke. Kern pressade hårt i dödens i 800 meter innan hans häst gjort sitt. Lamborghini S.T. stred tappert men fick ge sig strax före mål. Så kan det gå.

Årets flygtur

Ja, den råkade Björn Goop ut för på norska Klosterskogen den 3 april. I ett större lopp gick danske Navy Seal U.S. omkull i en trång situation. I fallet drog hästen med sig Garland Kronos (Lutfi Kolgjini) och First on Line Sec (Goop). Björn Goop flög högt och långt och landade stenhårt, det såg hemskt ut, men klarade sig mirakulöst utan allvarliga skador. Han skadade i och för sig sin handled och reste sig vingligt med blodigt ansikte men kunde i stort sett borsta av sig och åka hem. Om det varit jag hade jag tokdött.

Årets skumraskaffär

Dokusåpan om Solvalla, dess styrelse och deras chefer fick ett hastigt slut när alla i styrelsen sa upp sig den 27 april. I samma veva startades en polisutredning där samtliga inblandade skulle granskas för ekobrott. Hade cheferna nallat i kakburken? Gett varandra feta löner och generösa fallskärmar? Vi stod där med öppna munnar. Mycket vill ha mer.

Årets stolpskott

DD-Mästaren så klart, tävlingen som blev en megaflopp,i alla fall i det första försöket. Många var vi som ville vara med och visa oss vassa på dubbeln. Men ATG hade inte ordning på grejerna, det gick inte att spela under två dagar i början av maj. Alla skrek av ilska och ”skiten” lades ner pang bom. Startgalopp…

Årets blåsning

Det måste väl ha varit när Iceland vann Elitloppet? Johnny Takter stack till ledningen och sänktefarten. De andra verkade inte alls fatta vad som höll på att hända och efter halva loppet kunde de klappa sig i arslet och gå hem. Iceland sprintade undan i racerfart sista halvvarvet och vann lätt. Om han var bäst? Säg det. Men Johnny Takter var det. De andra var sämst.

Årets snick-snack

När Viola Silas, efter 15 raka segrar sedan debuten, förlorade ett pisslopp hemma i Kalmar den 26 juni var det några journalister som stod där och sa att hon var himla bra ändå. Spelad till 10 för 10 fick hon stryk av ”kanonerna” Lemon Drop Kid och Clintom Tooma. Joråsatte.

Årets frökenpris

Det går till Fredrik Persson som efter segern med Viola Silas högljutt klagade på att han hade blöta kalsonger och att det hade varit jobbigt. Hårt virke i travtränare var det någon som sa. Well, de är inga Göran Kropp eller Ola Skinnarmos precis. Blöta kalsonger, jeeeezusss.

Årets vändning

Den svarade Lutfi Kolgjini för underJägersros derbyhelg. V75-lördagen var ett enda stort fiasko där Ludde brände med allt (Lavec Kronos, Raja Mirchi) och lite till. När söndagsmorgonen grydde låg han under med typ 10–0. Söndagen blev ett enda långt segertåg med Joke Faces derbyseger som höjdpunkt. Varför är det alltid himmel eller helvete för Kolgjini?

Årets hjälte

Lisa America måste vara årets tuffaste sto. Hennes båda insatser i heatloppet Åby Stora Pris gav gåshud. När hon vann det andra heatet från dödens och avvisade Torvald Palema, som fått en drömresa i rygg på ledaren, fick jag en klump i halsen. Vilket mod. Vilken inställning.

Årets, what the fuck?

När Åke Svanstedt och hans kumpaner friades av hovrätten den 30 september klockan 11.00 var vi nog många som blev överraskade. Jag hade inte lirat en krona på ett frikännande, inte ens till 50 gånger.

Årets bodyguards

Alla de människor som vigt sina liv åt att rädda (?) Åke Svanstedt och gladeligen tar en kula för honom. Mig brukar de mejla och hota men ingen vill träffas och prata, alla har konstiga mejladresser utan namn. Svanstedt har en fanclub som ingen annan. Sekt?

Årets hjärnsläpp

Det måste förbundet Svensk Travsport ha drabbats av när de gav Erik Fredriksson sex månaders beträdandeförbud för att han bett Glenn H Persson strömma hans häst. Persson friades.

Årets gudfader

Finns det något hörn som inte Lutfi Kolgjini är med på? Han vinner de flesta storlopp, är mest högljudd i alla debatter, hissar och dissar, styr och ställer i alla lopp, får in kanoner (Red Hot Dynamite) och köper alla hästar (Skully Gully). Han är utan tvekan trav-Sveriges Don Corleone; bli vän med honom och du har framtiden tryggad och kan dessutom sova lugnt om nätterna.