'Jag tror att han behöver loppet'

Uppdaterad 2015-03-18 | Publicerad 2015-03-17

Jeppas Maxi gör årsdebut på V86

Robert Ekström, Jeppas Maxi och Torbjörn Jansson

Ålands stjärnhäst Jeppas Maxi gör årsdebut på V86.

I fjol vann han sju lopp på nio starter och gjorde succé på tävlingsbanan.

– Han gjorde mer i fjol än vad man vågat drömma om, säger hästens tränare Robert Ekström till Trav365.

Sexåriga Jeppas Maxi kom från ”ingenstans” i fjol och tog fem segrar på V75.

Han var också betrodd i miljonloppet Jubileumspokalen på Solvalla mot hästar som Support Justice, B.B.S.Sugarlight, Magic Tonight och Stelton.

På onsdag gör han årsdebut – och blir favorit på V86.

Trav365 har kollat status med tränaren Robert Ekström.

”Behöver lopp”

– Styrkemässigt är han väljobbad, men det är tempot som jag är fundersam över. Jag tror han behöver några lopp i kroppen för att komma igång, och jag vill faktiskt ligga lågt, säger Robert Ekström till Trav365.

Hur känns hästen för dagen?

– Han känns bra för dagen, och vinterträningen har gått enligt planerna. Det var planerat att låta honom vila efter starterna i september och sedan hade jag siktat in mig på årsdebut i månadsskiftet mars och april, men jag blev lite ivrig nu när våren kom och det blev lite tidigare.

Hur har vinterträningen sätt ut?

– Jag har kört väldigt tung träning med tryckvagn och intervaller med tryckvagn, han har känts fin men blir lite seg av det. Förutom att han fick stå över något jobb i februari på grund av vädret så har allt gått enligt planerna. Han gick ett snabbjobb inne på Solvalla för två veckor sedan med Torbjörn Jansson och var fin, men han var lite seg då också.

”Om jag är ärlig”

Hur snabbt gick han i banjobbet inne på Solvalla?

– Han gick 1.20 i 1600 meter med 1.15 sista 500 och Torbjörn var nöjd med honom, men tyckte även han att han kändes seg. Efter det har jag varit inne med honom till Mariehamn och han kändes piggare i det jobbet, men han är ändå inte riktigt där som det känns och jag tror som sagt han behöver något lopp i kroppen.

Jeppas Maxi gjorde i fjol årsdebut på Gävletravet efter att han varit borta i åtta månader, då vann han trots bakspår med sju längder.

– Om jag ska vara ärlig så trodde jag inte på honom då heller, då tog jag mest ut honom för att han skulle få ett lopp i kroppen, och jag hade inte alls räknat med den prestationen som han gjorde då. Jag tyckte inte att han var redo inför årsdebuten i fjol heller, och det är möjligt att han tänder till bland hästar och går bättre än vad jag tror på onsdag, men man ska också veta att det är helt andra hästar han möter i den här årsdebuten än vad han gjorde i fjol och det kommer bli ett helt annat tempo i loppet.

”Vill ha facit”

Jeppas Maxi vann sju lopp på nio starter i fjol och sprang in 692 000 kronor, något som Robert aldrig kunnat drömma om.

– Fjolåret var mycket mer än vad jag någonsin kunnat drömma om, han gjorde det fantastiskt bra. Fem V75-segrar är starka papper.

Vad har du för förväntningar på honom i år?

– Jag hoppas att han kan klättra i klasserna så vi kan vara med på V75, några speciella storlopp har jag inte vågat tänka på, jag vill se om han har utvecklats något i vinter innan jag spänner bågen. Jag är helt ärlig när jag säger att jag i det här skedet inte har några tankar på dem större loppen, utan i första hand vill jag att han kan vara med på V75. Men, fortsätter hästen att utvecklas så får man börja snegla mot lite större lopp, men jag vill gärna ha facit innan jag tar ut något i förskott.

Balansen på onsdag?

– Han kommer tävla med aluminumskor bak, lätta järnskor fram, halvstängt huvudlag och vanlig vagn som vanligt.

Är det en favorit i fara?

– Ja, jag tror det. Jag tror som sagt att han kommer behöva lopp i kroppen innan han är som bäst, han är som sagt lite seg och det är tempot som jag är orolig för, styrkemässigt så är han där han ska vara, säger Robert Ekström.

Följ ämnen i artikeln