”Han borde haft någon miljon på kontot”

avChristoffer Wickman

Foto: THOMAS BLOMQVIST/Kanal 75
Jan-Olov Persson

Nordby Hugin har sprungit in 196 000 kronor hittills i sin tävlingskarriär.

På tok för lite, menar tränaren Jan-Olov Persson.

– Han borde haft någon miljon på sig, säger han.

I kväll är det V86-tävlingar på Solvalla och Bergsåker.

Två av de åtta V86-loppen är kallblodslopp, och då är så klart Hagmyrenproffsen Jan-Olov Persson med i hetluften. Persson tränar favoriten i de två respektive V86-loppen.

En av dom står dessutom fruktansvärt billigt inne i klassen, enligt Persson, som ofta går under benämningen ”kallblodskungen”.

”Blir ängslig när det är tävling”

Den som Persson syftar på är 5 Nordby Hugin (V86-3) som spelas till klar favorit i sitt lopp.

– En väldigt fin häst, däremot så har det inte varit lätt att få till honom, även om han tagit två segrar på tre starter i år.

Vad är det som inte fungerat?

– Det är aktionen som inte riktigt är som den ska, det har hela tiden fungerat bra i träning men sedan när han kommer till tävling så blir han ängslig, och har inte fungerat som han ska, säger Jan-Olov Persson och fortsätter:

– Det är en häst som jag tycker borde haft någon miljon på kontot.

Då bör han väl vinna ett sådant här lopp?

– Fungerar han fullt ut så vinner han säkert, men han ska ju fungera också. Han känns i varje fall väldigt bra i träningen.

Vem har du mest respekt för av dina konkurrenter?

– 1 Tin Gnist tyckte jag var bra senast, och 9 Troll Borken är också bra. Jag tyckte det var ett rätt bra lopp i kväll faktiskt, och min häst måste fungera fullt ut om det ska bli seger.

”Ingen lätt uppgift”

Vad tycker du om två kallblodslopp på V86-kupongen?

– Det är väl jättebra, så det blir lite kvalitet, skrattar Persson.

Hagmyrentränaren har två hästar till start i V86-inledningen, det i form av 4 Björlifant och 14 Tand Tuff, där den sistnämnde spelas till favorit i loppet.

– Tand Tuff har bra form för dagen, men det här är ingen lätt uppgift. Det är många att runda härifrån. Han är väl ändå den av mina två som jag tycker är hetast i loppet, säger Persson och avslutar:

– Björlifant tror jag gör ett bra lopp i kväll, han tränar bra och är fint i ordning, och med lite klaff kan det nog räcka en bit.

ARTIKELN HANDLAR OM

V86

Solvalla