”Det är ett delmål, vi är inte framme än...”

TRAV

Svensk Travsport om spelutredningen: ”Krävs att vi separerar oss”

Foto: Hasse Skarplöth, vd ATG, Johan Lindberg, generalsekreterare på Svensk Travsport och Ulf Hörnberg, vd Svensk Galopp.

ATG:s vd Hasse Skarplöth välkomnade förslaget om en ny omreglerad spelmarknad i Sverige med ett ”äntligen”.

Nu ber Svensk Travsports generalsekreterare Johan Lindberg de aktiva i trav-Sverige att förbereda sig på rejäl omkastning av saker och ting.

– Förhoppningsvis blir det mycket bättre, men det kommer inte se ut som i dag, säger han till Trav365.

Under fredagen lämnade regeringens särskilda utredare Håkan Hallstedt över den 1 340 sidor långa utredningen om en omreglering av den svenska spelmarknaden till civilministern Ardalan Shekarabi.

För travsporten i Sverige betyder förslaget väldigt mycket förändringar. Utredaren föreslår en nu spelskatt på 18 procent för alla med köpt spellicens i Sverige och att staten ska släppa den kontroll man i dag har i spelbolaget ATG.

ATG:s vd Hasse Skarplöth välkomnade förslaget med öppna armar och ett ”äntligen”.

Separation krävs

Svensk Travsports generalsekreterare Johan Lindberg säger så här om det som framkom i Rosenbad i Stockholm under fredagen.

– Det är ett delmål, ingen seger. Nu återstår en politisk process. Vi är inte framme där än, vi vet inte exakt, men nu kan vi i alla fall snabba upp tempot på de saker som vi behöver göra för att en omreglering på spelmarknaden.

Vad krävs av er?

– ATG, Svensk Travsport och Svensk Galopp har levt sammanflätade i i över 40 år, det krävs att vi separerar oss, av en massa olika skäl. Det är inte bara att. Det är väldigt mycket, allt från it till lönesystem, telefonväxlar - hur mycket som helst att göra på det. Och nu är det högsta fart som gäller på det eftersom utredningen är på plats.

– Det krävs en tät dialog med de som ska utforma det här, det vill säga politikerna.

Hur troligt är det att det blir ungefär så här?

– Det är väl inte troligt att det blir exakt så här. Det är högst osannolikt. Självklart kommer det ske förändringar här och det är ett remissförfarande nu med massa olika aktörer vilket innebär att det blir nya saker ur det. Sen kommer politikerna ha åsikter om det. Men att utredningen som sådan är fundamentet för ett kommande lagförslag, så brukar det rimligtvis vara. En helt annan förutsättning nu att det verkligen blir ett beslut i den här frågan.

”Omöjligt att svara på”

I dag betalar ATG och Svenska Spel 35 procents skatt efter utbetalda vinster. Om skatten skulle sänkas till 18 procent, som Hallstedt föreslår, innebär det stora ekonomiska förbättringar för travsporten i Sverige, då ATG, via Svensk Travsport, kan skjuta till helt andra medel.

–  Vi har haft ett Lika Villkor-förslag där vi utgick från 20 procent, nu vet vi inte exakt vad den kommer att landa på till slut, men det är självklart, att vårt spelbolag ska få konkurrera på lika villkor innebär ju också konsekvenser på skatten. Nu har vi varit det enda bolaget, av snart hundra bolag i Sverige, som betalar skatt. 35 procent, vilket är väldigt högt. Självklart var det en förutsättning att vi skulle få samma skattesats, men vad exakt vad det ger trav- och galoppsporten är helt omöjligt att svara på. Du kan ju få fram en summa i dag, istället för att räkna på 35 procents skatt, så kan man räkna mot 18 procent, men det förutsätter ju att allt annat är lika. Och det är ju det enda vi vet, allt annat kommer inte vara lika, säger Lindberg.

”Att sälja hela ATG tror jag inte på”

ATG:s vd, Hasse Skarplöth, har öppnat för att börsnotera ATG. Ägandefrågan kring ATG är något som ägarna Svensk Travsport och Svensk Galopp och redan nu ägnat mycket tid åt.

– Vi har kollat mycket på ägandefrågan. Vi vill ha det så bra som möjligt för trav- och galoppsporten, eller för travsporten i mitt fall. Vad exakt den bästa lösningen är, där är vi inte. Men tidigare har det ju aldrig varit intressant för att det har inte funnits några möjligheter överhuvudtaget. Nu så är det ju självklart, blir det så här, så blir ju den frågan självklart intressant, Det finns olika alternativ, och det är som sagt en hyperintressant fråga att titta på.

Kan en försäljning av ATG vara ett alternativ?

– Att sälja hela ATG har jag personligen svårt att tro på, jag tror inte på det, men det är ju våra ägare som bestämmer det. Men sen finns det olika varianter. Men det vi ska komma ihåg är vår finansiering till stor del bero på inkomster från spelet.

Hur viktigt är det här för travet?

– Jätteviktigt! Det kommer ha extrem inverkan på hur travet ser ut i framtiden, hur bra vi kommer må i framtiden så avgörs väldigt mycket i det här.

Det kommer att bli en förändring med trolig skattesänkning, om man jämför med i dag, hur ska aktiva i trav-Sverige känna sig inför framtiden?

– Jag tycker att man ska se positivt på förslaget. Jag tycker också att vi ska hjälpas åt i de delar i förslaget som vi inte tycker om. Jag tycker också att man ska förbereda sig på att det kommer att ske väldigt mycket förändringar. Om det blir så här, så kommer det inte se som det har gjort om fem år, det kommer innebära väldigt mycket förändringar. Och det vet vi ju, förändringar är något jobbigt, något man behöver förbereda på sig. Om det här nu går igenom så får vi otroligt mycket mer i våra egna händer. Och vi ska komma ihåg att vårt spelbolag är ett väldigt starkt varumärke på den svenska spelmarknaden. Travspel och galoppspel är en betytande del av spel i Sverige.

I dag har ATG runt två miljoner kunder.

– Och Svenska Spel har fem miljoner kunder. Kan ATG få möjlighet att ta några av deras produkter också, nu när handbojorna släpps, för det är det som utredaren föreslår, så kommer vi att ha väldigt stora möjligheter. Men det fortsatt stenhårt jobb på det, inget kommer komma gratis. Som sagt, det är viktigt för branschen att förbereda sig på förändringar, förhoppningsvis mycket bättre, men det kommer inte se ut som i dag, säger Johan Lindberg.