Trav

Förbunden yrkar på livstids avstängning

Av: 

Daniel Söderbäck

TRAV

Slutpläderingar i dopningfallet mot Souloy i Oslo Advokaten: ”Bestrider alla anklagelser”

Livstids avstängning och beträdandeförbud.

Det yrkar både det norska och svenska travförbundet på i dopningfallet med Fabrice Souloy.

Souloys svenske advokat Staffan Uvabäck yrkar i första hand på att han frias.

Det var under 2016 som skandalen rullades upp. Flera topphästar hos den franske stjärntränaren Fabrice Souloy hade testats positivt för dopning – i samtliga fall handlade det om otillåtet höga halter av kobolt, så kallad bloddopning.

Bland annat fråntogs Un Mec d'Heripré sin tredjeplats i Elitloppet och Your Highness sin seger i Oslo Grand Prix.

Under tisdagen inleddes förhandlingarna i Oslo och DNT, Det Norske Travselskapet, yrkade via sin advokat Niels Kiaer på livstids avstängning och 250 000 norska kronor i böter, alternativt två års avstängning och en miljon norska kronor i böter.

Souloys advokat, Staffan Uvabäck, bestred samtliga anklagelser.

– Vi bestrider alla anklagelser, delvis på grund de analysmetoder som används och felaktigheter med provtagning, sa Staffan Uvabäck under den första dagen enligt TGN.no.

Lägger skulden på veterinären

Under onsdagen fortsatte förhandlingen med att höra Fabrice Souloy. Han lade skulden på veterinären Fransesco Allessandrini.

– Jag är ingen veterinär, alla behandlingar utfördes efter anvisningar av Allesandri, sa bland annat Souloy enligt TGN.no på onsdagsförmiddagen.

I slutpläderingen så yrkade både det norska och svenska travförbundet på livstids avstängning för Souloy, samt beträdandeförbud från de svenska travbanorna.

Fabrice Souloys svenske advokat Staffan Uvabäck yrkade på att han frias i första hand, i andra hand att Souloy straffas för sitt tränaransvar och i tredje hand straff för oaktsamhet. I de två sista straffen, med främst böter som följd.

Domarna väntas komma inom två till tre veckor.

Förhandlingen i Oslo gäller de fem dopningfall Fabrice Souloy åkte fast för under 2016. Det handlar om fyra hästar från Oslo Grand Prix-dagen på Bjerke 2016: Your Highness, Timone Ek, Lionel och Un Mec d’Heripre, där den senare även testades positivt i Elitloppet 2016.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!