Trav

Det spekuleras men han vinner

Av: 

Patrik Fernlund

Experten Patrik Fernlund.
Experten Patrik Fernlund.

TRAV

Det vimlar av tuffa utmanare.

Men när krutröken lagt sig.

Ja, då har Readly Express ännu en gång visat att han är travkungen.

I vintras var hela trav-Europa suget på duellen Bold Eagle vs Nuncio. Men Stefan ”Tarzan” Melander nobbade världens tuffaste travlopp och siktade i stället på Elit­loppet där ingen av hästarna gick segrande ur striden.

Den där Timoko, travets hedersman nummer ett, såg till att chocka de flesta.

Tufft val

Stefan Melander står nu inför ett tufft val. Ska hästen matchas mot USA, för att inom en snar framtid bli avelshingst, eller ska han ta sats mot Paris, Vincennes och Prix d’Amerique?

Väljer Melander att gå för USA ger han upp hoppet om seger i det franska stor­loppet, men den svenska publiken behöver inte släppa tanken om seger i januari, för det stora hoppet stavas Readly Express.

Han har allt en Prix d’Amerique-häst behöver och Timo Nurmos hymlar inte med att man siktar på de stora franska loppen till vintern.

Readly Express har gjort två lopp i år ­vilket resulterat i två segrar.

I årsdebuten visslade han till i överljudsfart och senast, på Axevalla, visade han upp en startsnabbhet som är nödvändig framöver och vann det loppet enkelt efter tidig ledning. På onsdag, under Solvallas magiska sommarkväll med Jubileumspokalen, får Readly Express spänna musklerna – rejält.

Han får motstånd av tio hungriga fem­åringar som samtliga kommer med mycket fin form. Timo Nurmos stjärna hade tur i spårlottningen och startar från bricka två bakom startbilen. Det spekuleras mycket, men när krutröken lagt sig tror jag att Nurmos står som vinnare – ännu en gång.

Det är ofta så det ser ut. Spekulationerna är enorma.

Ska han få ett tufft lopp igen? Hur länge ska han orka? Har han rätta speeden? Och så vidare.

Men ändå vinner han, gång på gång, och det är sådant som kännetecknar en topphäst. De klarar av det mesta och det gör Readly Express. Går allt rätt får Bold Eagle inte ha en dålig dag i vinter – den saken är säker.

Får slå ur underläge

Till sist: Bland alla toppkuskar och topptränare dyker Sandra Nordemo, 21, upp i startlistan tillsammans med Bottnas Commandeur, tränad av Hans R Strömberg.

Nordemos pappa, Alf, äger femåringen och han ville ge sin dotter en upplevelse i hästväg.

På onsdag kör 21-åringen sitt största lopp hittills i karriären och det kommer gå galant.

Kanske snurrar hon upp Kontio och grabbarna på läktaren? Nja, riktigt så bra kanske det inte går – hästen är i superform men får slå ur underläge denna gång.

Att häst och kusk kommer undan med hedern i behåll – det tvivlar jag inte en sekund på.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!