Trav365 provkörde 20-miljonershästen

1 av 21 | Foto: Stefan Hultman tillsammans med Trav365:s reporter Patrik Fernlund bakom Maharajah.
TRAV

Sveriges bästa treåring Maharajah är värd 20-30 miljoner kronor.

Trav365 fick provköra monstret.

– Om han vinner Kriteriet kan han bli värd 50 miljoner kronor, säger hästens tränare Stefan Hultman.

Foto: Maharajah duschas efter träningspasset.

M a h a r a j a h. Så stavas den nya stjärnan inom svensk travsport.

– Det gäller att ha kyla och matcha honom försiktigt. Han ska bli den stjärna hela Sverige väntat på, säger hästens tränare Stefan Hultman.

När jag frågade Hultman om det skulle gå att få provköra travkungen hade jag förväntat mig ett iskallt ”nej” till svar. Istället svarar Hultman:

”Självklart, vi kan ta en tur på skogslingan. Det blir jättemysigt”.

När Trav365 anländer ut till Menhammar några dagar senare möts vi av en fantastisk natur, solen sticker fram mellan molnen. Nere vid stallet ser jag travguden själv, Maharajah. Malin Wrigmar, som sköter hästen, står och selar ut honom. Maharajah är väldigt lugn av sig och står helt still medan Malin selar ut sin ögonsten.

– Det bästa han vet är att träna. Han är väldigt lugn, säger Malin.

Och det syns verkligen, man ser på Maharajah att han vet vad som ska hända, att han ska få träna. Det han däremot inte vet är att han ska få med sig en journalist från Trav365 i sulkyn.

”Du har kört häst förrut sa du?” säger Stefan Hultman med ett leende.

Ja, en gång, men det var min egna häst Rhinestone så det är ett rätt stort steg, svarar jag.

Värd 20-30 miljoner

Stefan skrattar och kollar in sin stjärna medan Malin förbereder det sista inför jobbet.

”Jag ska köra tre varv på slingan med honom i dag. Om ni kollar på två varv så får du Patrik åka med och köra under det sista varvet”.

Jag, som är lite spänd inför körningen, blir inte lugnare av när Stefan säger:

– Han är värd 20-30 miljoner i dag. Om han vinner Kriteriet kan han bli värd 50 miljoner kronor, säger Hultman.

Skogslingan, som mäter 7 kilometer, ska Maharajah gå tre varv denna förmiddag och det innebär att Maharajah kommer springa över två mil i skogen.

Ett varv på slingan tar ungefär 10 minuter och när han kommer tllbaka efter andra varvet är det dags för mig att svinga mig upp i sulkyn.

Älskar att träna

Stefan flyttar lite på sig och jag hoppar upp brevid honom.

Nu jäklar, hinner jag säga innan vi försvinner in i skogen. Det första vi möts av är en brant backe som Maharajah leker sig uppför. Man känner verkligen hur det driver för hästen och Maharajah njuter av varje sekund.

”Kolla på öronen. Han springer och viftar på dem. Han älskar det här”, säger Stefan Hultman samtidigt som vi ökar tempot in i skogen.

”Den här hästen ska jag vinna Prix d'Amérique med”, säger Stefan. När vi har nått halvvägs på vår färd så visslar Stefan lite på hästen.

Och den reaktion det blir då är svår att beskriva. Det suger verkligen till i magen och det känns som att det går i överljudsfart.

Stefan förklarar att vi kör i 1.28-tempo som snabbast, men skulle jag våga mig på en gissning skulle jag gissa att det gick i 1.14-tempo.

Vi kommer ut på rakbanan och har nu bara några hundra meter kvar innan jobbet är avklarat. Under ett kort magiskt ögonblick tar jag över tömmarna och får själv köra Maharajah. Vilken känsla!

Vi stannar till med Maharajah och Stefan överlämnar hästen till skötaren.

”Han känns fantastiskt fin”, säger Stefan.

Nu kollas pulsen på hästen samt att han ska duschas.

Trots över två mil i skogen så ligger hästen på 51 i puls.

Världsklass!