”Skönt jag höll min stora käft”

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: ALN

Hur gör man för att hitta bästa spiken på V75?

Den frågan ställer jag mig själv ganska ofta.

Tänkte försöka svara på den nu.

Efter bästa förmåga …

Nej, sluta inte läs! Ge mig en chans till. Snälla! Jag vet att mina spikar svek i lördags, åtminstone två av dem: Staro Allentown, som jag singlade i sista stund efter en lysande värmning, var sorgligt nog snabbast av alla att galoppera sig ur omgången.

Och Foreign Life som, lika säkert som att björnar skiter i skogen, skulle städa av dem trots bakspår i V75-6 men som, host host … alltså, så att säga … inte riktigt var med på noterna i starten.

Skönt att jag höll käft

Ni som undrar varför jag inte skällde som en terrier på Claes Sjöström (kusk bakom Foreign Life) ska veta att det fanns en enkel anledning. Jag såg inte vad som hände före start. Inte ett smack. Jag stod i en tv-studio strax efter mål, omringad av folk som skulle prata och skaka hand och hade noll koll. Och nu läser jag på Travnet att hästen inte alls ville springa, att kusken var maktlös, att loppet ändå var kört.

Skönt att man inte dömde ut Sjöström. Skönt att jag höll min stora käft. Annars hade det varit typiskt mig att prata först och tänka sen.

Men åter till ämnet, hitta spikar som vinner på V75, hur ska man göra? Efter 30 år av spelande är jag inne på att det är i de högsta klasserna vi hittar dem.

De bästa singelstrecken vaskas fram i gulddivisionen, stoeliten och kallblods­eliten.

Jag vet att det inte finns någon ”kallblods­elit”, inga lopp heter så, men ni förstår vad jag menar. Lopp där de bästa i rasen tävlar.

Enklare i badkaret

I lördags fanns det ETT sådant lopp, V75-7, även om det inte var utskrivet som gulddivisionen. Hästarna hade dock tjänat över 1,5 miljon och mycket talade för att startblixten Copper Beech skulle leda runt om, vilket han också gjorde.

Visst är det simpelt att analysera de bästa hästarna? Vi vet vad de kan, har full koll på deras form, startsnabbhet, förmåga att tåla tunga resor, och det blir också enklare att köra loppen i badkaret. Dessutom är de travsäkra, inga plötsliga galopper kastar omkull våra planer.

Nästan lika god idé är det att singelstrecka när det körs årgångslopp på V75. Då har nämligen de bästa hästarna vunnit sina kval och fått välja spår först. Det är en STOR fördel.

Micke Nybrink

Publicerad: