– Tränaren mycket viktigare än kusken

TRAV

”Hästen och tränaren betyder ungefär 95 procent.”

Vad är viktigast kusken eller tränare?

Trav 365 har ringt runt till några av de aktiva och sökt svaret.

– Tränaren betyder mer, säger Erik Adielsson.

Efter att Carl-Erik Lindblom blev rikschampion ville han inte riktigt framhålla sig själv. Istället sa han att det var tränaren som gjort jobbet.

– Kusken betyder ingenting, det är för mycket snack om kuskar. Det är tränaren till hästen som gör allt jobb, sa Calle Lindblom.

Men finns det någon sanning i det?

Kan vem som helst lyckas vinna med en en häst som är bra tränad?

– Hästen och tränaren betyder ungefär 95 procent vid ett lopp. Resten är kusken. Det hjälper inte vilken kusk du har om hästen inte är tränad. Om hästen är bra kan du ha vilken skitkusk som helst. Tränaren är oerhört viktig, säger tränaren Lennart Forsgren.

Han får medhåll av tränaren och kusken Ulf Ohlsson.

– Det är klart att har man ingen bra häst är det svårt att vinna lopp, det har man märkt. Tränaren och hästen är viktigast, säger Ulf Ohlsson.

För kusken Erik Adielsson är svaret enkelt.

– Tränaren gör mer för hästen. Den personen lägger ner dagar, veckor och månader på hästen. Tränaren gör ett extremt arbete.

Men betyder inte kusken någonting?

– Det är klart att det inte är så. Då kunde vem som helst köra. I grunden är det så att tränaren är viktigast. Du kan köra hur bra som helst som kusk, men om hästen inte är vältränad ser du ändå ut som en clown, säger Erik Adielsson.

Tränaren Kari Lähdekorpi menar att kusken kan spela en roll, men viktigast är att hästen är tränad och till det behövs en bra tränare.

– Det är lättare att vinna med en bra häst och en dålig kusk, än att vinna med en bra kusk och en dålig häst, säger han.