”Både rappare och smidigare”

Foto: Adrian Chip och Robert Bergh startar i helgens Sundsvall Open Trot.
TRAV

Peter ”Foppa” Forsbergs stjärna är redo.

Adrian Chip möter äldre eliten för första gången.

– Han känns både rappare och smidigare än tidigare, säger Robert Bergh.

Sundsvall Open Trot kryddas av en speciell hemmahäst. Adrian Chip lämnar årgångsloppen och tar ett första nappatag med äldre eliten. Robert Bergh har medvetet matchat sin kanon lite försiktigt i år. Han stod över Elitloppet och har låtit Adrian Chip få möta jämnåriga kamrater. Men nu är fyraåringen mogen att ta steget fullt ut.

– Jag ville låta hästen växa in i kostymen. Att det nu är hemmaplan avgjorde till viss del att vi startar. Men från spår tio får han vara med och lära, säger Robert Bergh.

– Vi får smyga med härifrån och kan inte ha några krav på hästen. Jag är nöjd om han kan vara fyra, femma. Fast det är klart, det hade varit intressant att sett honom från spår ett…

”Sådant kan hända”

Adrian Chip har bara gjort sju starter i år. Efter fjolårets enastående säsong, med en andraplats i Hambletonian, hade han otur i samband med årets Sprintermästare. Adrian Chip fick feber samma dag som loppet skulle gå och blev struken.

– Det är sådant som kan hända när det handlar om djur. Det kändes tungt just då men febern gick snabbt över och han var frisk på en vecka. Men nu är det glömt och vi siktar framåt. Hästen har ju faktiskt bara missat ett enda riktigt stort lopp i år, säger Bergh.

Och tillägger:

– Det var ju en riktig urladdning i fjol efter USA-resan med Hambletonian och sedan en tripp till Italien. Därför fick hästen ta det lite lugnt efter säsongen och vi har inte kört honom så hårt i år.

I senaste starten blev Adrian Chip trea bakom Sahara Dynamite. Det var ett rent taktiklopp med en ruggigt snabb avslutning.

Inte helt smärtfritt

– Loppet var ju över efter 100 meter när Sahara Dynamite fick ledningen. Min häst utmanade ändå en bit in på upploppet och gjorde en stark insats.

– Det loppet var en liten ögonöppnare för jag tycker att han känns både rappare och smidigare efteråt. På det hela taget tycker jag att hästen känns bättre i år än i fjol.

– Även om han var väldigt bra i USA så var det inte helt smärtfritt där borta. Det var lite jobbigt med vistelsen i karantän och ändå gjorde han det så bra.

Och nu är det alltså dags för Adrian Chip att dansa med de stora ”elefanterna”. Efter Sundsvall Open Trot väntar en ny tripp till Italien senare i höst. Nästa år spänns bågen ännu högre där en start i Elitloppet hägrar.

”Vet inte var Foppa är”

När det gäller ägaren Peter Forsberg så brukar han följa sin häst om han är i närheten.

– Jag har inte pratat med Peter ännu och vet inte om han kommer till Bergsåker. Jag vet faktiskt inte var han befinner sig i världen just nu, säger Bergh.

Michael Carlsson