Jormas drömchans – kan vinna två Derbyn

TRAV

Han kvalade in fyra hästar till Derbyt. I finalen kör han Caddie Gallant.

Nu berättar Jorma Kontio om valet av häst, de dubbla Derbyfinalerna och vem han har mest respekt för på söndag.

– Pato är min favorit, säger Kontio till Trav365.

Nordens segerrikaste kusk Jorma Kontio har en hektisk helg framför sig. I kväll, fredag, kör han Breeders Crown-lopp på Umåkers travbana och på lördag är han i Finland där han kör det finska Derbyt, ett lopp han vann förra året med Seabiscuit. I år kör han Xman Kemp, men enligt honom själv är det ingen segerchans.

– Det är en platschans, inte mer än så. Hästen möter Brad de Veluwe som visat sig vara helt överlägsen. Den slår han inte, men jag hoppas han är på en plats, säger Jorma Kontio när Trav365 når honom.

Efter det finska storloppet flyger Kontio från Helsingfors till Malmö för att köra det svenska Derbyt, där hans hopp är Caddie Gallant.

”Det var svårt”

Kontio lyckades med konststycket att kvala in fyra hästar till Derbyt och stjärnkusken fick själv välja vilken han ville köra i finalen. Valet föll på Caddie Gallant som startar från spår tre bakom startbilen. Kontios val var inte enkelt, och långt ifrån givet.

– Det var svårt. Alla fyra hästarna är riktigt bra och passar på distansen. 2 600 meter är inga problem för någon av hästarna, men jag får bara köra en häst och nu blev det Caddie Gallant, det blir bra.

Varför valde du honom?

– Det är en jättebra häst, en absolut topphäst. För två starter sedan vann han på 1.12,6 över full distans och gick under 1.11 sista varvet på ett jättefint sätt. Han har mycket kapacitet, och är bra på allt utom att öppna från start. Det är ett litet minus att han inte är så snabb bakom bilen, men annars är han stark och snabb.

Vem är din favorit till Derbysegern?

– Pato. Han är riktigt bra och Petri Puro är en duktig tränare. Han har gått och väntat på det här loppet och bara laddat mot Derbyt. Hans hästar brukar ha toppform i rätt lopp, och distansen passar perfekt. Han är favorit, men jag och Caddie Gallant kan vinna om vi får ett bra lopp.

Du kan ta två Derbysegrar på två dagar. Hur skulle det kännas att ta en dubbel?

– Jag får prova. Så här är det varje år, säger Jorma Kontio till Trav365.